Po podatkih Inštituta za preučevanje vojne (ISW) si Rusija prizadeva doseči odločilno zmago v Ukrajini do leta 2026, preden dolgoročne gospodarske in vojaške omejitve znatno oslabijo njeno sposobnost. ISW se pri teh informacijah sklicuje na komentarje Kirila Budanova, vodje glavne obveščevalne uprave v Ukrajini, ki jih je v nedeljo sporočil na mednarodni konferenci v Kijevu. Budanov je izjavil, da bo leto 2025 za Rusijo ključno leto v konfliktu, saj se bo soočila s pomanjkanjem vojakov.

Število vojaških rekrutov vse manjše

Ruska taktika, da pošilja v vojno veliko število vojakov, ki množično umirajo na bojiščih, ter slabo ravnanje z vojaki, je zmanjšalo pripravljenost vojakov za boj, je razkrila nedavna analiza mislišča Rand Corporation. 

Iz generalštaba ukrajinskih oboroženih sil so pred kratkim sporočili, da je Rusija od začetka invazije februarja 2022 izgubila skoraj 650 tisoč vojakov. Čeprav so te številke verjetno pretirane, so izgube, ki jih je utrpela ruska vojska, prisilile Moskvo k bolj drastičnemu novačenju moških za bojevanje. Konec julija je moskovski župan Sergej Sobjanin vojakom obljubil dodatek k plači v obliki enkratnega zneska v višini 1,9 milijona rubljev (okoli 18.500 evrov).

Rusija ni nepremagljiva

Budanov je dejal, da je zadnja ukrajinska ofenziva na regijo Kursk z napadi brezpilotnih letal in raket zmanjšala podporo vojni znotraj Rusije in uničila mit o njeni nepremagljivosti. »Ta mit je bil uničen s prvimi eksplozijami v Moskvi,« je dejal Budanov in dodal, da je to glavni dosežek ukrajinskih napadov na daljavo.

Budanov je opozoril, da se Putin sooča s časovno omejitvijo. Začeti mora novo mobilizacijo, kot je to storil septembra 2022, ali pa zmanjšati intenzivnost operacij v Ukrajini. Dodal je še, da bi neuspeh v Ukrajini razblinil upe Moskve, da bo v prihodnjih desetletjih ostala svetovna velesila. »Potem ostaneta dve državi - Kitajska in ZDA. In največ, na kar lahko Rusija računa, je prevlada v regiji, kar zanjo ni sprejemljivo,« je dejal.

Ukrajina pripravila načrt za zmago

Predsednik Volodimir Zelenski je medtem izjavil, da je njegov zmagovalni načrt po dolgem posvetovanju končan. Obljubil je, da ga bo prihodnji teden predstavil predsedniku ZDA Joeju Bidnu, ko se bo udeležil zasedanja Varnostnega sveta.

Ukrajinski predsednik o vsebini načrta doslej ni veliko govoril. Navedel je le, da je njegov cilj oblikovanje pogojev, sprejemljivih za Ukrajino. »Danes lahko rečemo, da je naš načrt za zmago v celoti pripravljen. Opredeljene so vse točke, vsa ključna težišča in vsi potrebni podatki načrta,« je dejal v svojem nočnem video nagovoru. »Ni zamrznitve vojne ali kakršnih koli drugih manipulacij, ki bi rusko agresijo preprosto prestavile v drugo fazo,« je dejal ukrajinski predsednik.

Priporočamo