Po sedmih letih izgnanstva je svojo vrnitev v Španijo Carles Puigdemont javno obelodanil že v minulih dneh. Ko se je danes pojavil v Barceloni, se je 61-letni nekdanji voditelj Kataloncev Puigdemont povzpel na oder, obkrožen s predstavniki svoje trde separatistične stranke Junts na spomeniku Arc de Triomf v bližini katalonskega parlamenta. V katalonščini je nagovoril na tisoče navdušenih privržencev. »Danes sem prišel, da vas spomnim, da smo še vedno tukaj,« jim je dejal. Njegov prihod je bil videti neoviran s strani policije.

A Mossos d'Esquadra police officer controls the entrance to the Catalonia Regional Parliament on the day of the investiture debate of Catalonia to elect a new leader, in Barcelona, Spain, August 8, 2024. REUTERS/Jon Nazca

Policija je zastražila vhod v parlament, kjer želi Puigdemont prisostvovati inavguracijski seji parlamenta. Foto: Reuters

Čeprav je nekdanjemu katalonskemu voditelju grozila aretacija zaradi osebnega okoriščevanja – tega delikta zakon o amnestiji ne izničuje – se je Puigdemont vrnil v Katalonijo, da bi kot izvoljeni poslanec na nedavnih regionalnih volitvah prisostvoval inavguracijski seji parlamenta. »Že sedem let nas preganjajo samo zato, ker smo želeli dati katalonskemu ljudstvu glas,« je zbranim privržencem dejal Puigdemont.

Po govoru svojim privržencem je Puigdemont izginil. Policija ga sedaj išče po mestu, postavila je tudi več cestnih kontrol.

Po poročanju španskih medijev naj bi sicer Puigdemont zavrnil dogovorjeno diskretno aretacijo policije. Na vsak način želi namreč prisostvovati izvolitvi socialista Salvadorja Ille za novega predsednika, prvega vodilnega politika, ki po dolgem času zavrača odcepitev Katalonije.

08 August 2024, Spain, Barcelona: Catalan police officers watch pro-indepedence supporters arrive as hardline separatist scheduled a welcome ceremony for Catalonia's exiled separatist leader Carles Puigdemont ahead of an investiture vote, in front of the Parliament of Catalonia. Photo: Kike Rincón/EUROPA PRESS/dpa

Policija je dogajanje opazovala, a še ni posredovala. Foto: DPA

Španski parlament je maja sprejel zakon o amnestiji, s katerim je pomilostil vpletene v neuspeli poskus odcepitve leta 2017, vendar je vrhovno sodišče potrdilo priporne naloge za Puigdemonta in še dva, ki sta bila prav tako obtožena poneverbe, in odločilo, da zakon o amnestiji zanju ne velja. 

Priporočamo