2475 dni je bil Carles Puigdemont v izgnanstvu, preden se je danes – kot se je v krogih njegove separatistične stranke Junts napovedovalo že nekaj tednov – vrnil v Španijo. Očitno zgolj za kratek čas, s čimer je povzročil malce sivih las vladajoči koaliciji Pedra Sancheza, ki ga je opozicija iz Ljudske stranke napadla, češ da se je nekdanji predsednik Katalonije v domovino vrnil na rdeči preprogi socialistov. In čeprav je bila policija na njegov prihod pripravljena, ji najbolj iskanega, a hkrati najbolj izmuzljivega katalonskega politika ni uspelo prijeti.

Že sedem let nas preganjajo samo zato, ker smo želeli dati katalonskemu ljudstvu glas.

Carles Puigdemont
nekdanji katalonski predsednik

Do parlamenta ni prišel

Nekdanji 61-letni katalonski predsednik je izvedel kratek vpad v katalonsko prestolnico Barcelono, kjer se je hotel udeležiti inavguracijske seje parlamenta, kjer bi na nedavnih volitvah zmagoviti socialist Salvador Illa zaprisegel kot novi predsednik. Puigdemont je hotel preprečiti še en simboličen padec zastora na separatističnih prizadevanjih dela katalonskega prebivalstva, potem ko se je v minulih letih javno mnenje glede odcepitve te španske regije precej spremenilo, kar se je slednjič zrcalilo tudi v volilnem izidu na regionalnih volitvah, ko njegovi stranki Junts ni uspelo obdržati oblasti. Toda dlje kot do shoda svojih privržencev, le nekaj sto metrov od močno zastraženega regionalnega parlamenta, ni prišel.

V katalonščini je nagovoril nekaj tisoč navdušenih privržencev, ki so ga pozdravljali z vzklikom »Predsednik!«. »Danes sem prišel, da vas spomnim, da smo še vedno tukaj,« jim je dejal. Njegovega prihoda policija ni ovirala. Ni ga poskušala aretirati zaradi njegovih separatističnih prizadevanj. Teh je oproščen zaradi sprejetega zakona o amnestiji, ki ga je Sanchezova vlada oblikovala tudi zato, da je za nov mandat dobila podporo Puigdemontove stranke. Oblasti so ga še vedno iskale zaradi očitkov poneverbe, a z zakonom o amnestiji ni imel zagotovila, da ne bo sodno preganjan.

Puigdemont zginil z obličja zemlje

»Že sedem let nas preganjajo samo zato, ker smo želeli dati katalonskemu ljudstvu glas,« je zbranim privržencem dejal Puigdemont. Po govoru svojim privržencem pa je izginil. Domnevno mu je pri izginotju pomagal vsaj en policist, ki so ga že aretirali. Policija je po njegovem izginotju zagnala operacijo Kletka in po mestu ter na mejnih prehodih proti Franciji, od koder je Puigdemont pripotoval v Katalonijo, izvajala stroge cestne kontrole. S tem je v Barceloni nastal prometni kaos. Policija je tudi popoldne še poskušala ujeti ubežnika, a se je Puigdemont s pomočjo pomagačev pogreznil v zemljo.

Medtem je bil v parlamentu Illa izvoljen za novega predsednika, čeprav je stranka Junts hotela preložiti nadaljevanje seje zaradi burnega dogajanja v Barceloni. Izvolitev Ille sicer ni bila vprašljiva, saj so si socialisti zagotovili sodelovanje z manjšo separatistično stranko ECR, ki so ji za podporo obljubili finančne koncesije in še večjo naklonjenost katalonskemu jeziku. 

Priporočamo