Papež Frančišek je ob srečanju s kraljem Filipom in kraljico Matildo na gradu Laeken spregovoril o tragičnih primerih zlorab otrok. "To je naša sramota in naše ponižanje," je dejal in dodal: "Cerkev se mora sramovati in prositi za odpuščanje."

Pope Francis, flanked by Belgian King Philippe and Queen Mathilde, reacts after arriving at Melsbroek Military Air Base for a four-day apostolic journey, in Steenokkerzeel, Belgium, September 26, 2024. Vatican Media/­Handout via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Papeža sta na letališču sprejela kralj Filip in kraljica Matilda. Foto Reuters

87-letni papež se bo srečal tudi s skupino žrtev spolnega nasilja, ki so ga storili duhovniki. Srečanje pripravljajo po tem, ko je lani odmevna dokumentarna serija z naslovom Od boga pozabljeni (Godvergeten, 2023) belgijske škandale z zlorabami ponovno uvrstila na naslovnice časopisov, predvsem pa spodbudila nove žrtve, da so spregovorile o njih.

V odprtem pismu, ki ga je objavil belgijski časnik Le Soir, so žrtve od papeža zahtevale, da spregovori o pedofiliji in začne postopek za finančno odškodnino žrtvam. "Samo besede niso dovolj. Sprejeti je treba tudi konkretne ukrepe," je ob srečanju s papežem dejal belgijski premier Alexander De Croo.

Belgian Prime Minister Alexander De Croo addresses Belgium's authorities and civil society, next to Belgian King Philippe, Queen Mathilde and Pope Francis, in Brussels, Belgium September 27, 2024. REUTERS/Yves Herman

"Samo besede niso dovolj," je dejal belgijski premier Alexander De Croo. Foto: Reuters

Tudi o dolgoletnih prisilnih posvojitvah otrok

Papež je izrazil tudi užaloščenost zaradi škandalov s prisilnimi posvojitvami v Belgiji, kjer so ustanove, ki so jih vodile redovnice, do konca 80. let prejšnjega stoletja sprejemale mladoletna dekleta in noseče neporočene ženske ter njihove otroke dajale v posvojitev. Belgijski portal HLN navaja, da so med letoma 1945 in 1980 materam odvzele do 30.000 otrok.

Kot je povedal De Croo, so spolne zlorabe otrok in prisilne posvojitve močno načele zaupanje družbe v Cerkev.

Belgijski škofje so lani zahtevali neodvisno preiskavo, potem ko so se pojavila nova pričevanja o tem, da je katoliška cerkev otroke prodala posvojiteljem.

 

Protestnica na kolenih pred papežem: Nehajte mučiti bike

Papež Frančišek se je včeraj mudil v Luksemburgu na svojem prvem obisku te države. Več tisoč ljudi ga je pozdravilo, ko se je peljal skozi središče Luksemburga v svojem papamobilu. Nenadoma je pred papežev konvoj stopila skupina aktivistov organizacije proti mučenju živali PETA, ki je preskočila zaščitno ograjo.

26 September 2024, Luxembourg: Pope Francis waves to the people while traveling in the Popamobile during his visit to Luxembourg. Photo: Harald Tittel/dpa

Papež se je peljal skozi središče Luksemburga v svojem papamobilu. Foto DPA

26 September 2024, Luxembourg: Spectators wait in the city center to see Pope Francis in the papamobile (Back) during his visit to Luxembourg. Photo: Harald Tittel/dpa

Papežev konvoj v Luksemburgu. Foto: DPA

Pope Francis tours Place de Metz in Luxembourg on the first day of Francis's four-day visit to Luxembourg and Belgium, Thursday, Sept. 26, 2024. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Foto: AP

Na posnetku, ki so ga objavili, je videti, da se je ena od protestnic spustila na kolena, dvignila napis in zavpila papežu: »Nehajte mučiti bike«.

Protestnico in še dva aktivista so varnostniki hitro odstranili iz prizorišča, kot poročajo lokalni mediji, pa jih je policija pozneje pridržala. Iz organizacija PETA so v izjavi sporočili, da so bili protestniki med dogodkom poškodovani, in dodali, da to nasilje ni nič v primerjavi z nasiljem, ki ga živali doživljajo v bikoborskih arenah. V organizaciji zato rotijo papeža Frančiška, naj prekine povezavo Cerkve z okrutnimi, nekrščanskimi bikoborbami, so še zapisali.

Bikoborbe, stoletja star šport, pri katerem bika ubijejo pred množico, so dovoljene le v Španiji, na Portugalskem, v južni Franciji ter v nekaterih delih Latinske Amerike.

Papež Pij V. je že leta 1567 izdal odlok o prepovedi bikoborb, ki jih je označil za krute in nizkotne. A kot poroča organizacija PETA so bikoborbe še danes pogosto posvečene katoliškim svetnikom, medtem ko bikoborce blagoslovijo lokalni duhovniki.

Pope Francis waves from the popemobile, during his one-day apostolic journey in Luxembourg September 26, 2024. REUTERS/Yves Herman

Foto: Reuters

Včerajšnji incident ni bil prvi, ko so protestniki proti bikoborbam zmotili Frančiškov nastop. Aktivisti PETA so namreč prejšnji mesec prekinili tudi papeževo tedensko avdienco v Vatikanu:

Papež: »Bogastvo vključuje tudi odgovornost«

Frančišek je majhno državo brez izhoda na morje, ki ima najvišji BDP na prebivalca na svetu, pozval, naj poveča svoje prispevke za pomoč tujini. Na srečanju s političnimi voditelji Luksemburga je dejal, da »bogastvo vključuje tudi odgovornost«.

Frančišek se je v okviru enodnevnega obiska srečal z vojvodo Henrijem in premierjem Lucom Friednom, nato pa še s predstavniki civilne družbe, diplomatskim zborom in z nekaj sto pripadniki tamkajšnje katoliške skupnosti.

Pope Francis meets the Catholic Community in the Luxembourg's Cathedral of Notre-Dame in Luxembourg, Thursday, Sept. 26, 2024. (AP Photo/Andrew Medichini)

V katedrali Notre-Dame v Luksemburgu. Foto: AP

Frančišek je drugi papež, ki je obiskal Luksemburg, po Janezu Pavlu II. leta 1985.

Priporočamo