V nedeljo se je pred Ljudsko kitajsko banko zbralo več tisoč ljudi. Zahtevali so, da jim lokalna oblast pomaga vrniti njihove prihranke iz zamrznjenih računov na banki. A kmalu potem so jezno množico pregnali varnostniki.

V ponedeljek zvečer je bančni in zavarovalniški regulator province Henan obljubil, da bodo stranke Ljudske banke začele dobivati del svojega denarja. Tisti z vlogami do 50.000 juanov (7442 dolarjev) bodo svoj delež dobili do petka, ureditve za poplačilo ostalih pa bodo objavili ločeno. Regulator zatrjuje, da načrtujejo hiter odziv na finančno krizo in da bodo delovali v interesu ljudstva.

Lokalne oblasti za nastalo situacijo krivijo »kriminalne skupine«, ki naj bi že leta 2011 prevzele lokalne banke in jih uporabljali za ilegalne transakcije in posojila. Ko so regulatorji poskušali umiriti rast nepremičninskega balona in dolga v provinci Henan, so naleteli na neslutene izgube bank. Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko v naslednjih letih podobne prizore videli tudi drugod na Kitajskem.

Priporočamo