Čeprav odgovornosti za napad do sedaj ni prevzela še nobena teroristična organizacija, turške oblasti namreč sumijo, da je napad izvedla kurdska skupina PKK. V povračilnem napadu so uničili skupno 32 tarč, ki so pripadale domnevnim teroristom.

 

"Ta ponavljajoča se barbarska agresija izpostavlja sovražnost Turčije do naših ljudi v severni in vzhodni Siriji. Služi kot jasen opomin na grožnjo, ki jo turška zločinska miselnost predstavlja za mir in stabilnost v regiji," so še sporočili pri Sirskih demokratičnih silah.

Notranji minister Ali Yerlikaya je dejal, da še niso identificirali napadalcev, ki sta se na sedež podjetja pripeljala s taksijem, kjer so jih po napadu ubili pripadniki turških varnostnih sil. Vendar pa je dodal, da je "glede na način izvedbe napada verjetno, da je šlo za dejanje PKK".

Njegovim domnevam je pritrdil tudi turški obrambni minister Yasar Güler.

Napad se je sicer zgodil v odločilnem trenutku za prihodnost PKK. Zaradi več dogodkov v zadnjem času se je namreč zdelo, da se turška politična garnitura nagiba k pogajanjem, s katerimi naj bi razrešili desetletja trajajoč spor s kurdskimi oboroženimi skupinami.

Delavska stranka Kurdistana, ki se že od osemdesetih let prejšnjega stoletja bori proti turški državi za večje pravice pomembne kurdske manjšine v državi, je v Turčiji, ZDA in Veliki Britaniji prepovedana že od osemdesetih let prejšnjega stoletja. 

 

Turški podpredsednik Cevdet Yilmaz je včeraj potrdil, da so bile štiri žrtve terorističnega napada uslužbenci podjetja, peta pa je bil taksist, ki so ga ubili in nato z njegovim vozilom izvedli napad.  Turkish Aerospace Industries je ključno podjetje v turški vojaški industriji, ki načrtuje, razvija in izdeluje različna letala za komercialno in vojaško uporabo. Obenem pa so tudi licenčni proizvajalec bojnih letal F-16. Včerajšnji napad se je zgodil v času, ko je v Carigradu potekal velik sejem obrambne in vojaške industrije.

Turške oblasti so zaradi napada zatemnilne nekatere spletne storitve. Številni uporabniki so tako včeraj poročali, da ne morejo uporabljati spletnih mest družbenih medijev, kot so YouTube, Instagram, Facebook in X.

Predsednik vrhovnega sveta za radio in televizijo Ebubekir Sahin je ob tem opozoril, da je treba vse slike, povezane z incidentom, odstraniti iz družbenih medijev, in pozval uporabnike, naj ne delijo slik, ki »bodo služile podpihovanju terorizma«.

Priporočamo