Iz Guiyanga, mesta na jugozahodu Kitajske, je minulo soboto z letom letalske družbe Juneyao Airlines potoval par upokojencev s svojo slabo leto dni staro vnukinjo. Deklica poti ni najbolje prenašala in je večino časa glasno jokala, kar je močno vznejevoljilo dve potnici, ki sta imeli sedeža v bližini. 

Ena od njiju je na družbenem omrežju Douyin kasneje objavila videoposnetek, iz katerega je razvidno, da sta ženski deklico odpeljali na stranišče. »Ne bova te spustili ven, če ne nehaš jokatij«​ je slišati na videoposnetku, ki prikazuje punčko, ki se skuša izviti iz neznankinega naročja in se steguje proti vratom. Ko je deklica le nehala jokati, jo je ena od žensk dvignila in ji dejala, da če bo znova zajokala, bodo šle nazaj na stranišče. 

»Ljudje so se umikali v zadnji del letala in si s papirnatimi robčki mašili ušesa,« je objavo videoposnetka pospremila ena od žensk, ki ga je objavila.

Nekatere letalske družbe omogočajo nakup letalskih vozovnic za območja na letalu, kjer ni otrok. 

Babica ni nasprotovala, mama izrazila razumevanje

Videoposnetek je sprožil buren odziv uporabnikov družbenih omrežij. Odzvala se je tudi letalska družba, ki je v izjavi za javnost zapisala, da so sprožili interno preiskavo. »Otrok je med letom nenehno jokal. Da bi preprečili motenje ostalih potnikov, sta dve ženski s privoljenjem babice otroka odnesli v toaletne prostore, z njimi je šla tudi babica, ki je počakala pred vrati. Situacijo smo preverili pri materi otroka, ki je izrazila razumevanje za ravnanje obeh potnic,« so zapisali na družbenem omrežju Weibo. 

Precej manj razumevanja pa so pokazali komentatorji pod izvirnim videoposnetkom, zaradi česar je letalska družba naknadno dopolnila svojo izjavo, tokrat z opravičilom zaradi malomarnosti svoje posadke. »V nasprotju s predpisi je bilo na stranišču več ljudi, kabinsko osebje pa je ob tem zanemarilo svoje dolžnosti,« so zapisali. 

»Tudi malčki so del družbe«

Žgoče debate na družbenih omrežjih to sicer ni zaustavilo kot tudi ne izbris videoposnetka. Uporabniki so večinoma zaprepadeni zaradi ravnanja potnic. »Odrasli imajo lahko čustvene izbruhe, otrokom pa jih ne dovoljujemo,« je nek uporabnik zapisal na platformi Weibo. »Vsi smo bili nekoč otroci … Ne bodite tako brezčutni,« je še en komentar, ki je prejel veliko všečkov. »Kdaj bodo ljudje dojeli, da imajo majhni otroci pravico jokati in pravico potovati, saj so ravno tako del družbe,« je zapisal nekdo tretji.  Nekateri govorijo tudi o travmi, ki bi jo lahko deklica doživela, ko sta jo neznanki odnesli in zaklenili v stranišče.  

»Roko na srce, nekateri otroci so nemogoči,« ugotavlja komentator, ki je prav tako požel veliko všečkov. 

Tudi več državnih medijev je potnici obtožilo neprimernega in surovega ravnanja in pozvalo k večjemu splošnemu razumevanju do otrok, ki ne znajo in ne zmorejo nadzorovati svojih čustev. Na Kitajskem se sicer zadnje čase veliko govori o izjemno razvajenih otrocih, ki na javnih mestih kričijo, brcajo in uničujejo javno lastnino.

Nekateri vlaki so že uvedli vagone, v katerih otroci niso dobrodošli, turško-danska letalska družba Corendon in singapurski Scoot pa omogočata nakup dražjih letalskih vozovnic, ki potnikom jamčijo, da v njihovi bližini ne bo otrok. 

Priporočamo