Močno poškodovana ladja Fremantle Highway je danes prispela v Eemshaven, potem ko so jo že v ponedeljek odvlekli do začasnega sidrišča nedaleč od nizozemskih otokov Schiermonnikoog in Ameland v Vatskem morju. Skoraj 200 metrov dolgo ladjo, ki pluje pod panamsko zastavo, sta do pristanišča na severu Nizozemske odvlekla dva vlačilca v spremstvu drugih čolnov in letala obalne straže, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ladja s približno 3800 vozili na krovu, med njimi skoraj petsto električnimi, je bila na poti iz nemškega pristanišča Bremerhaven v Singapur, ko je 26. julija na njej izbruhnil požar. V času izbruha požara je bila približno 50 kilometrov severno od otoka Ameland. Med evakuacijo je umrl član posadke, ostalih 22 pa so rešili. Vzrok požara še vedno ni znan. Preiskovalci domnevajo, da se je vnelo eno od električnih vozil na krovu.

Zaradi goreče ladje so se pojavili strahovi pred nevarnostjo ekološke katastrofe pri bližnji verigi otokov v Vatskem morju, ki se razprostirajo ob obalah Nizozemske, Nemčije in Danske in so bili uvrščeni na seznam Unescove svetovne dediščine. Čeprav so se razmere na ladji po požaru v minulih dneh umirile, so se zaradi slabega vremena v Severnem morju porajali dodatni pomisleki, da bi lahko med vleko v pristanišče iz ladje iztekla nafta ali da bi ta celo potonila.

Priporočamo