Leta 1984, dve leti zatem, ko so odprli avtocesto, so nedaleč od Zagreba zgradili prvo avtocestno počivališče na Hrvaškem. Motel Plitvice je bil delo arhitektov Zdravka Bregovca in Ivana Piteša. Šlo je za impozanten kompleks, ki so ga sestavljali bencinska črpalka, motel, kamp, restavracija, dva bara in najbolj prepoznaven del postajališča – prehod nad avtocesto Bratstva in enotnosti.

Avtor arhitekt turizma

Arhitekt Zdravko Bregovec je v svojem času veljal za arhitekta turizma. Od 60. do 80. let minulega stoletja je projektiral številna turistična naselja in hotele od Girandella, Appola in Fortune v Rabcu do Heliosa v Malem Lošinju, hotela Ambasador v Opatiji, Padove na Rabu, Jezera na Plitvicah, Marine v Moščeniški Dragi, pa tudi kampa v Novalji na Pagu in Padova 3 na Rabu. Sodeloval je tudi pri rekonstrukciji hotela Toplice na Bledu. Njegova turistična arhitektura velja za žlahtno socialistično turistično infrastrukturo, ki je nastala v času, ko se je Jugoslavija množično odprla zahodnim turistom.

Tudi motel Plitvice je bil zgrajen z namenom ponujanja prenočitev in hrane turistom, ki so se tu ustavili na dolgi poti od Zahodne Evrope do počitniške jadranske obale. Postajališče z vsemi pritiklinami je bilo skupna investicija Nacionalnega parka Plitvice, Ine ter nekdanje Hrvaške samoupravne interesne skupnosti za ceste. Toda čeprav je bil sprva zamišljen zgolj kot počivališče popotnikom, se je kmalu uveljavil tudi kot prizorišče praznovanj domačinov, dober glas o restavraciji kompleksa pa se je širil predvsem na račun izjemne jagnjetine.

V 40 letih delovanja so ga obiskali številni znani gostje. Najbolj je odmevalo gostovanje košarkarjev Zadra, ki so leta 1986 osvojili prvenstvo, med slavjem pa so hotelske hodnike poškropili z vsebino gasilnih aparatov. Motel je nastopil tudi v nekaj filmih in nadaljevankah, denimo v hrvaški televizijski seriji Črno-beli svet. Filmske ustvarjalce je navdušil predvsem s svojo neverjetno socialistično estetiko. Ogled motela je bil vključen tudi v zagrebško kulturno turo, na kateri so si navdušenci nad arhitekturo ogledovali kultne prostore zagrebške urbane kulture, obcestni kompleks pa je bil še zadnja živa oblika žlahtne socialistične estetike.

Nastalo bo novo počivališče

Toda kljub veličastni arhitekturi je zadnja leta motel propadal. V času epidemije so ga zaprli in nikoli več odprli. Med covidom je bila tam karantena za voznike tovornjakov, v času začetka ukrajinske vojne so v njem nastanili begunce. Od konca lanskega leta pa so bile stavbe popolnoma zapuščene. Problem je bil seveda v denarju. Zemlja, na kateri stoji motel, je namreč v lastništvu podjetja Hrvaške avtoceste (HAC), podjetje Motel Plitvice pa bi jim moralo plačevati najemnino. Ker je niso, so šli v stečaj, HAC pa je prevzel zaprt motel. Nemudoma so se odločili, da ga podrejo in zgradijo moderno počivališče z bleščečo bencinsko črpalko, modernimi restavracijami in parkiriščem za tovornjake. Nedaleč stran bodo namesto ikoničnega motelskega prehoda zgradili nov nadvoz čez avtocesto. Vprašanje pa je, ali bo novo počivališče doseglo slavo socialističnega predhodnika. 

Priporočamo