Predlog o izvedbi referenduma je podprlo 233 poslancev spodnjega doma parlamenta, 211 jih je bilo proti, osem pa se jih je vzdržalo, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Pristojni odbor parlamenta v Varšavi mora zdaj oblikovati osnutek resolucije o referendumu, ki ga morajo nato sprejeti poslanci. To se bo predvidoma zgodilo danes popoldne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na referendumu, ki bo vzporedno s parlamentarnimi volitvami potekal 15. oktobra, bodo Poljaki poleg vprašanja o načrtih EU za reformo azilne politike odločali še o privatizaciji državnih podjetij, zvišanju upokojitvene starosti in ohranitvi ograje na meji z Belorusijo. Izid referenduma sicer ne bo vplival na postopke odločanja v EU.

Notranji ministri EU so v začetku junija v okviru migracijskega pakta dosegli dogovor o reformi upravljanja azila in migracij ter azilnih postopkih. Kompromis med drugim določa, da sprejemanje beguncev ne bi smelo biti več prostovoljno, temveč obvezno. Države, ki ne bodo želele sprejeti beguncev, bodo morale plačati odškodnino.

Poljska vlada pod vodstvom premierja Mateusza Morawieckega iz vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) temu nasprotuje in trdi, da se mora vsaka članica EU sama odločiti, kako podpreti države, ki se soočajo s posebno velikim številom migrantov.

Nasprotno poljska opozicija referendum zavrača in stranki PiS očita, da poskuša manipulirati z volitvami in da državna sredstva uporablja za svojo volilno kampanjo.

Priporočamo