Greto Thunberg so policisti obravnavali že v Köbenhavnu, tokrat pa je imela težave v Stockholmu, kjer je bila del skupine protestnikov, ki so postavili šotore v knjižnici univerze in zahtevali, da univerza prekine stike z izraelskimi univerzami.

»Študenti so v knjižnici postavili šotore, da bi bi sporočili, da imajo dovolj genocida v Gazi,« je Thunbergova zapisala v objavi na Instagramu. Delila je tudi videoposnetek, ki prikazuje policiste, kako preganjajo njo in druge protestnike.

Kot poroča Politico, je Thunberg dejanja policije obsodila. »Ne bomo sprejeli represije švedske policije nad študenti, ki mirno protestirajo proti genocidu,« je poudarila. 

Po poročanju švedskih medijev je policija v Stockholmu obvestilo o protestnikih prejela včeraj zgodaj popoldne. Zaposleni so menili, da protestniki motijo ​​delo v knjižnici, zato so jih pozvali, da protest nadaljujejo pred knjižnico. Ker protestniki niso prostovoljno odšli, je policija dve uri pozneje vstopila v knjižnico in jih odstranila. 

Po besedah ​​tiskovnega predstavnika policije Matsa Erikssona je izgon protestnikov potekal mirno. »Devet ljudi je osumljenih neposlušnosti. Eno osebo so aretirali, ker ni želela izdati svoje identitete,« je dejal.

Aktivistko, ki je najbolj znana po svoji kampanji za podnebne spremembe, so prejšnji teden aretirali že v Köbenhavnu, kjer je prav tako sodelovala na propalestinskih protestih.

Priporočamo