Eksplozijo je izraelska policija danes označila za teroristični napad, oblasti pa so dvignile stopnjo pripravljenosti. Odgovornost za napad sta prevzeli palestinski islamistični gibanji Hamas in Islamski džihad.

»Šlo je za teroristični napad, v katerem je eksplodirala močna eksplozivna naprava,« je sporočila izraelska policija. Kot je pojasnila, je v nahrbtniku moškega, ki je hodil po ulici na jugu mesta, eksplodirala bomba. Moški, ki je nosil bombo, je bil ubit, ena oseba pa je bila ranjena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi eksplozije, ki je odjeknila kmalu po prihodu ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna v Tel Aviv, so oblasti dvignile stopnjo pripravljenosti in sprožile obsežne preiskave na širšem območju mesta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija identitete napadalca ni razkrila. Kot je poročala izraelska radiotelevizija Kan, pa naj bi šlo za Palestinca iz Nablusa na zasedenem Zahodnem bregu. Izraelski časnik Haaretz je medtem zapisal, da naj bi bila po mnenju policije tarča napada bližnja sinagoga.

Odgovornost za napad sta danes prevzeli gibanji Hamas in Islamski džihad, ki sta v skupni izjavi zagrozili z novimi napadi, »dokler se bodo nadaljevali pokoli okupacijskih sil, razseljevanje civilistov in politika atentatov«.

Priporočamo