Iranski vrhovni poveljnik Ali Hamenej je bil v Teheranu na čelu žalnih slovesnosti in vodil molitev za političnega voditelja Hamasa Ismaila Hanijo, ki je bil v sredo ubit v napadu v iranski prestolnici, kamor je prišel ob prisegi novega predsednika države. Tisoče ljudi se je zbralo na univerzi v Teheranu ob krsti, ki so jo zavili v palestinsko zastavo. Vpili so: »Smrt Izraelu, smrt Ameriki!« Govor je imel tudi novi predsednik Masud Pezeškian, poslovili so se tudi od Hanijevega telesnega stražarja, ki je bil prav tako ubit v napadu, za katerim verjetno stoji Izrael. Posmrtne ostanke Hanije so potem prepeljali v Katar, kjer je deloval in kjer bo danes pokopan.

Izrael je potrdil smrt poveljnika vojaškega krila Hamasa Mohameda Deifa v napadu v Gazi 13. julija. Deif je bil eden glavnih organizatorjev napada na Izrael 7. oktobra lani.

Hamenej je po napadu napovedal maščevanje. Vodstvo države, za katero je atentat na njenih tleh še posebej močna klofuta, e je srečalo s svojimi zavezniki v Libanonu, Iraku in Jemnu in razpravljalo o mogočem odgovoru. Izrael ni priznal, da stoji za napadom, je pa premier Benjamin Netanjahu dejal, da so pripravljeni na vse scenarije.

Mrtva dva od treh, ki bi jih preganjal mednarodni tožilec

Atentat je eden od treh v zadnjih tednih, ki so še dodatno dvignili temperaturo v regiji. Pred tem je Izrael v napadu v Bejrutu ubil vojaškega poveljnika Hezbolaha Fuada Šukra, ki so ga pokopali danes, govor ob tem pa je imel tudi vodja Hezbolaha Hasan Nasrala. Napad nanj je bil odgovor na smrt dvanajstih otrok na zasedeni Golanski planoti, kamor je po trditvah Izraela padla raketa Hezbolaha, za napadom pa naj bi stal Šukr. Hezbolah zanika, da bi raketiral območje. Šukr je bil ustanovni član Hezbolaha, po trditvah ZDA pa je imel med drugim osrednjo vlogo v napadu na ameriške marince v Bejrutu leta 1983, zato so zanj ponujale nagrado.

Izrael pa je tudi potrdil smrt poveljnika vojaškega krila Hamasa Mohameda Deifa v napadu v Gazi 13. julija. Deif je bil eden glavnih organizatorjev napada na Izrael 7. oktobra lani in vodja Brigad Al Kasam. Tožilec mednarodnega kazenskega sodišča je maja zahteval izdajo zapornega naloga za Deifa, Hanijo in vodjo Hamasa Jahjo Sinvarja. Prva dva sta mrtva, Sinvar pa naj bi se skrival v mreži predorov v Gazi.

Priporočamo