Na Bledu vrata odpira devetnajsti strateški forum pod geslom Svet vzporednih realnosti. Na letošnji dvodnevni izmenjavi pogledov o prihodnosti bo več kot 180 govorcev iz 48 držav na 30 panelih v okoliščinah vse bolj razdeljenega sveta razmišljalo, kako okrepiti sodelovanje, vzpostaviti dialog in kako globalne probleme po vsem svetu obravnavati pravičneje. V minulih dneh so podobno kot prejšnja leta uvod v razprave starejših z Blejskim strateškim forumom za mlade pripravili pripadniki mlajših generacij, ki so na Pokljuki razpravljali o vzrokih za obstoj različnih realnosti in načinih, kako te realnosti ponovno združiti.

Von der Leynova najprej v Črno na Koroškem, nato do Bleda

Osrednjega slovenskega zunanjepolitičnega dogodka se v času prevzetega enomesečnega predsedovanja Slovenije varnostnemu svetu OZN udeležujejo številni visoki gosti. V ospredju pogovorov bosta vojni v Gazi in Ukrajini. Osrednja gostja foruma bo predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, ki na forum na Bledu prihaja po petkovi udeležbi na podobnem varnostnem forumu Globsec v Pragi, kjer je med drugim dejala, da se mora Ukrajina sama odločiti, kdaj bo začela mirovne pogovore z Rusijo, Evropa pa mora za pravi mir temeljito premisliti o temeljih evropske varnostne arhitekture. »Zaščita Evrope je predvsem njena dolžnost. Čeprav mora Nato ostati središče naše kolektivne obrambe, potrebujemo veliko močnejši evropski steber,« se je von der Leynova zavzela za krepitev vojaške industrije v Evropi. Zunanja ministrica Tanja Fajon pričakuje, da bo von der Leynova v Sloveniji predstavila prioritete nove komisije in aktivnosti, s katerimi se bo evropska komisija ubadala v prihodnjih letih.

Obisk v Sloveniji bo von der Leynova začela v Črni na Koroškem, kamor se že drugič v dobrem letu odpravlja s premierjem Robertom Golobom. Evropska komisija je po lanskih poplavah Sloveniji hitro namenila sredstva iz solidarnostnega sklada za pomoč po poplavah in ji namenila 100 milijonov evrov predplačila. Skupno bo Slovenija prejela 428 milijonov evrov, kar je levji delež od milijarde evrov, ki jih je komisija predlagala za lani od poplav prizadete Slovenijo, Avstrijo, Grčijo, Italijo in Francijo. V prostorih kulturnega doma si bo predsednica komisije ogledala razstavo fotografij o lanskih poplavah, srečala se bo z učenci tamkajšnje osnovne šole in si ogledala še del cestnega odseka, ki je bil obnovljen s sredstvi solidarnostnega sklada. Dvostransko srečanje z Golobom bo potekalo na Brdu pri Kranju, kjer bosta imela sogovornika priložnost po izteku roka za posredovanje imen komisarskih kandidatov predsednici komisije še enkrat spregovoriti o kandidaturi Tomaža Vesela in želenega resorja.

Manj govorcev pomeni več priložnosti za razpravo voditeljev

Osrednji panel voditeljev na forumu bo letos glede številnosti govorcev pol manjši kot lani. Tokrat bodo zgolj štirje premierji razpravljali o svetu vzporednih realnosti in iskali svoje rešitve za več sodelovanja. V manjši in verjetno zato kakovostnejši razpravi bodo poleg Goloba sodelovali še hrvaški premier Andrej Plenković, albanski premier Edi Rama in srbski premier Miloš Vučević. Med vrhunci prvega dne foruma bo tudi podelitev nagrade BSF Juliji Navalni, vdovi v ruskem zaporu preminulega disidenta Alekseja Navalnega. Nasploh bo ruska opozicija močno zastopana na Bledu. Poleg Navalne bosta na Bledu še nekdanji vodja kabineta Alekseja Navalnega Leonid Volkov ter disident in šahovski velemojster Gari Kasparov. Ta je v prispevku za Bled Strategic Times denimo zapisal, da se ruski vojaki borijo za preživetje Putinovega režima, vojna v Ukrajini pa se ne bo oziroma se ne sme končati, dokler bo Putin na oblasti. »Cilj uničenja Ukrajine kot države in naroda ni bil nikoli opuščen. Z nasprotnikom, ki si prizadeva izbrisati Ukrajino z zemljevida, se ni mogoče pogajati. Diplomacija morda ne pride v poštev, vendar pa ne smemo brezbrižno sedeti,« pravi Kasparov.

Po protestih dela slovenske civilne družbe in stranke Levica zaradi povabila izraelski političarki Cipi Livni na forum je prišlo do sprememb glede njene udeležbe na enem izmed načrtovanih panelov. Zdaj bo z njo potekal ločen pogovor, podobno kot z Mustafo Bargutijem, nekdanjim palestinskim ministrom in zdajšnjim civilnodružbenikom.

Priporočamo