»Vedno pogosteje imam opravka s kačami. Pozimi so se eksponentno namnožile zaradi visokih temperatur. Če bi bile nižje, ne bi preživele, tako pa množično prihajajo v mesto, kjer je veliko odpadne hrane – in kjer so odpadki, so podgane, njihov glavni plen,« pojasnjuje Lunerti.

»Ravno včeraj me je poklicala prestrašena ženska, ki ji je na teraso prilezel gad. Pred kratkim so me klicali tudi s policije zaradi kače v zdravniških garderobah v bolnišnici v okrožju Parioli.«

»Ena kača je visela celo na vratih dvigala v stanovanjski hiši, kar je povzročilo veliko panike. Kače zelo dobro znajo najti skrivališča v stavbah, kjer čakajo na pravi trenutek, da pridejo na plano lovit,« Lunertija povzema britanski Guardian.

»Tudi tiste kače, ki niso strupene, spravljajo ljudi v paniko. In zato počnejo nevarne stvari, na primer brezglavo stečejo cesto.«

Mestne oblasti umirjajo razmere

Orientalski sršeni, vrsta, ki izvira iz severne Afrike in jugovzhodne Azije, so od leta 2021 v velikem številu prisotni tudi v Rimu. Prvič so jih videli v okrožju Monteverde, a so kmalu naseljevati povsod po mestu: v kotih oken, zračnikih, klimatskih napravah in razpokah starodavnih spomenikov v središču mesta.

Tudi njihovo širjenje pripisujejo višjim temperaturam: »Rim mora resnično urediti ravnanje z odpadki, sicer bo kač in sršenov, da ne omenjam podgan in galebov, vse več,« opozarja Lunerti.

Rimski mestni svet je je sicer sprejel mnenje, da prispodoba z džunglo ne drži in da poročila o kačah in drugih živalih povzročajo nepotreben preplah.

Priporočamo