»Operacija za uničenje enot ukrajinske vojske v Kursku se nadaljuje. Sovražniku je bil preprečen nadaljnji prodor znotraj ruskega ozemlja,« je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Pri vdoru v Kursk je po navedbah Moskve sodelovalo okoli 300 vojakov, enajst tankov in več kot 20 oklepnih vozil. Med spopadi naj bi sestrelili ruski bojni helikopter ka-52. Rusija je kot odziv na vdor v regijo napotila dodatne vojake. 

Vršilec dolžnosti guvernerja regije Kursk Aleksej Smirnov je medtem sporočil, da so iz obmejnega območja evakuirali več tisoč ljudi, vsa množična zborovanja pa odpovedali. Dodal je še, da so razmere v regiji pod nadzorom.

Ukrajinska vojska je sicer že večkrat za kratek čas vdrla v obmejne ruske regije, pri tem sta pogosto sodelovali dve protikremeljski oboroženi skupini, Legija Svoboda Rusije in Ruski prostovoljski korpus.

Na spletu so se pojavili tudi posnetki ruskih vojakov, ki jih je ob napadu zajela ukrajinska vojska.

Ukrajina je ponoči regijo Kursk napadla tudi z raketami in droni. Ruska zračna obramba je nad regijo sestrelila dve raketi in tri drone, je danes na Telegramu zapisal vršilec dolžnosti guvernerja regije Aleksej Smirnov. Tarča ukrajinskih napadov sta bili tudi regiji Voronež in Belgorod, od koder lokalne oblasti poročajo o škodi.

Razmere so težke tudi v okrožju Sudža. Ukrajinske formacije so se kljub intenzivnim udarcem in napadom ruskih čet vseeno uspele uveljaviti v obmejnem pasu. Te so uspele zasesti naselja Nikolaevo-Darjino, Darjino in Sverdljikovo.

Priporočamo