Skoraj tretjina vseh žrtev je življenje izgubila v Katmandujski dolini, kjer leži tudi prestolnica. Tam so bile po obilnem deževju poplavljene cele soseske, mesto pa je bilo zaradi plazov, ki so zasuli ceste, začasno odrezano od preostalega dela države.

Z iskanjem in reševanjem povezane operacije naj bi po pričakovanjih policije trajale še nekaj naslednjih dni, saj klici na pomoč še naprej prihajajo iz odmaknjenih območij, s katerimi so bile prekinjene komunikacije. Med drugim še vedno rešujejo ljudi, ki so ostali ujeti na cestah.

In this aerial image of the Kathmandu valley, a locality is swamped in mud in Kathmandu, Nepal, Monday, Sept. 30, 2024 in the aftermath of a flood caused by heavy rains. (AP Photo/Gopen Rai)

Nepalska vojska je sporočila, da so doslej rešili več kot 4000 ljudi, ki so jih s poplavljenih območij prepeljali s helikopterji in čolni. Foto: AP

Nepalska vojska je sporočila, da so doslej rešili več kot 4000 ljudi, ki so jih s poplavljenih območij prepeljali s helikopterji in čolni.

Glede na zadnje podatke notranjega ministrstva so poplave terjale življenja najmanj 200 ljudi, še 127 je poškodovanih, 26 pa jih še vedno pogrešajo. Najmanj 35 ljudi je umrlo, ko jo plaz zasul avtocesto južno od Katmanduja.

Mediji v državi poročajo o najhujšem deževju v vsaj dveh desetletjih. Meteorološki urad je danes na podlagi predhodnih podatkov s postaj v 14 okrožjih sporočil, da so v 24 urah do sobote zjutraj izmerili rekordne padavine. Na letališču v Katmanduju so denimo zabeležili okrog 240 milimetrov dežja, največ od leta 2022.

In this aerial image of the Kathmandu valley, debris is seen in Kathmandu, Nepal, Monday, Sept. 30, 2024 in the aftermath of a flood caused by heavy rains. (AP Photo/Gopen Rai)

Z iskanjem in reševanjem povezane operacije naj bi po pričakovanjih policije trajale še nekaj naslednjih dni, saj klici na pomoč še naprej prihajajo iz odmaknjenih območij, s katerimi so bile prekinjene komunikacije. Foto: AP

V večjem delu države je sicer že nehalo deževati, vreme pa naj bi se v naslednjih dneh izboljšalo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Priporočamo