V skladu z razporedom bo Afet kandidatko za evropsko komisarko za širitev EU Marto Kos zaslišal v četrtek, 7. novembra, dopoldne.

Za uspešno opravljeno zaslišanje bodo morali kandidata oziroma kandidatko podpreti koordinatorji političnih skupin, ki imajo v pristojnem odboru oziroma odborih skupaj najmanj dve tretjini članov. Če kandidat ne bo zbral zadostne podpore, mu bodo lahko poslali dodatna vprašanja ali pa ga pozvali na dodatno zaslišanje. Če tudi nato ne bo zbral dvotretjinske podpore, bodo o njem glasovali vsi člani pristojnega odbora oziroma odborov. Za potrditev bo v tem primeru potreboval navadno večino.

Zelena luč kandidatom

Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve (Juri), ki je preverjal morebiten konflikt interesov pri kandidatih za bodoče člane Evropske komisije, je danes vsem kandidatom prižgal zeleno luč za zaslišanje pred pristojnimi parlamentarnimi odbori, so sporočili iz parlamenta.

Odbor Juri je danes zaključil postopek preverjanja morebitnega konflikta interesov pri kandidatih za evropske komisarje. Po prvi seji, ki je potekala pred enim tednom, je sicer od 23 kandidatov, tudi slovenske kandidatke Marte Kos, zahteval dodatna pojasnila.

S pojasnili so bili očitno člani odbora zadovoljni, saj so danes vsem 26 kandidatom prižgali zeleno luč za zaslišanja pred pristojnim parlamentarnim odborom oziroma odbori.

Priporočamo