»Vsi smo poklicani, da storimo vse, kar je mogoče, da preprečimo vsakršno zlorabo ter vsem mladim zagotovimo zdravo in mirno otroštvo,« je dejal Frančišek, ki se za razliko od potovanj na Irsko in Portugalsko med obiskom na Vzhodnem Timorju ne bo sestal z žrtvami zlorab.

V Dili, prestolnici Vzhodnega Timorja, je sicer papeža pozdravilo več deset tisoč katoliških vernikov. Ti predstavljajo približno 98 odstotkov od 1,3 milijona prebivalcev države, ki se je leta 2002 osamosvojila od Indonezije.

»Zahvaljujemo se Gospodu, da med tako dramatičnim obdobjem vaše zgodovine niste nikoli izgubili upanja in da je po temnih in težkih dneh končno nastopila zora miru in svobode,« je glede brutalne in več kot dvajsetletne indonezijske okupacije Vzhodnega Timorja povedal papež.

Škandali duhovnikov

Leta 2022 je Vatikan potrdil, da je kaznoval timorskega škofa Carlosa Filipeja Ximenesa Belo po obtožbah, da je spolno zlorabljal dečke na Timorju v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Leto prej je bil razrešen tudi ameriški duhovnik Richard Daschbach. Obsojen je bil na 12 let zapora zaradi spolne zlorabe deklet.

Vodilna zagovorniška skupina preživelih zlorab je Frančiška pozvala, naj med svojim obiskom odkrito spregovori o primerih. »Papež mora oba moška obtožiti po imenu, saj bi njegove besede lahko imele pozitiven učinek,« je dejala Anne Barrett Doyle iz skupine za sledenje zlorabam BishopAccountability.org.

Frančišek v svojih pripombah ni neposredno obravnaval škandalov. V delu govora o nasilju med mladimi in nevarnosti tolp pa je dejal, »da smo vsi poklicani, da storimo vse, kar je v naši moči, da preprečimo vse vrste zlorab in zagotovimo zdravo in mirno otroštvo vsem mladim«.

Priporočamo