Oddajanje stanovanj turistom ali večjemu številu tujih delavcev v enem stanovanju zmanjšuje kakovost življenja ostalih stanovalcev, so zapisali v obrazložitvi. To se pozna, tako hrvaška vlada, predvsem v turističnih središčih, kjer so večinoma stare stavbe s slabo zvočno izolacijo.

Kratkoročni najemi in oddajanje stanovanj tujim delavcem poleg tega »zmanjšujejo razpoložljivi stanovanjski fond za reševanje stanovanjskega vprašanja kot osnovne človekove potrebe.« Z drugimi besedami: poganjajo cene nepremičnin v nebo. Slovenci imamo na Hrvaškem po neuradnih podatkih krepko preko 100.000 nepremičnin. Tudi zanje bodo, če bodo potrjene v saboru, veljale te spremembe.

»Vse našteto pomembno prispeva k zniževanju kakovosti bivanja ljudi, ki živijo v teh stavbah in nimajo možnosti, da bi kakorkoli vplivali na namembnost nepremičnine,« je še zapisano v argumentaciji pod predlogom ostrejše zakonodaje.

Predpisana globa za kršitelje je od 2.000 do 10.000 evrov.

Poskus spreminjanja zakonodaje je v teku tudi v Sloveniji: kratkoročno oddajanje bi omejili na največ 30 dni, če občine ne bi obdobja podaljšale, neuradno pa se omenja tudi morebitno razrahljanje te omejitve na – 60 dni

 

Priporočamo