Prve štiri smrtne žrtve orkana so potrdile oblasti v okrožju St. Lucie na atlantski obali Floride.

"Neurje je bilo precejšnje, vendar na srečo ni šlo za najhujši možni scenarij," je dejal DeSantis in dodal, da bo natančnejši obseg škode znan pozneje. Po njegovi oceni bodo pristanišča verjetno začela ponovno delovati kmalu, prav tako pa naj bi najpozneje v petek ponovno odprli letališče v Tampi.

Small boats rests on a pier after they were unmoored during Hurricane Milton, Thursday, Oct. 10, 2024, in Fort Myers, Fla. (AP Photo/Marta Lavandier)

Pristanišča bodo verjetno kmalu ponovno odprli. Foto: AP

"Glede na količino vode predvidevamo, da lahko pride do poplav, ne samo zdaj, ampak tudi v naslednjih dneh," je opozoril guverner in prebivalce, ki so začasno zapustili svoje domove, pozval, naj pred vrnitvijo pristojnim službam omogočijo, da pregledajo prizadeta območja.

A view shows a collapsed construction crane that fell on the building that also hosts the offices of the Tampa Bay Times, after Hurricane Milton made landfall, in downtown St. Petersburg, Florida, U.S. October 10, 2024. REUTERS/Octavio Jones

Prebivalce opozarjajo, naj pred vrnitvijo pristojnim službam omogočijo pregled prizadetih območij. Foto: Reuters

Milton je obalo Floride v bližini kraja Siesta Key pri Sarasoti kot orkan tretje stopnje dosegel v sredo zvečer, nakar je še nekoliko oslabil. Nacionalni center za orkane (NHC) ga trenutno uvršča med orkane prve kategorije na petstopenjski lestvici.

Orkan je sicer po podatkih NHC prek vzhodne obale Floride že prešel nad Atlantik. Kljub temu močni vetrovi in obilne padavine na Floridi vztrajajo.

Moč vetra se zmanjšuje, a nevarnosti še ni konec!

Direktorica ameriške agencije Fema, Deanne Criswell, je v pogovoru za Radio 4 poudarila, da kljub zmanjšanju hitrosti vetra nevarnosti še ni konec. Pojasnila je, da več kot 70.000 prebivalcev Floride trenutno išče zavetje v državnih zatočiščih, potem ko so bila v 31 okrožjih izdana navodila za evakuacijo.

Čeprav je orkan zdaj oslabel na kategorijo 1, se napoveduje velik nevihtni val z vetrovi in poplavami. Criswell je opozorila prebivalce, naj ostanejo v zavetju in se izogibajo odhodu na prosto zaradi nevarnosti nenadnih poplav in obilnega deževja. »Čeprav se moč vetra zmanjšuje, nevarnosti še ni konec,« je dodala in pozvala k previdnosti.

V Tampi z obale posesalo morje

Novinarji televizije NewsNation so posneli nenavadne razmere v zalivu Tampa, kjer je zaradi orkana z obale izginilo morje. Tam so zabeležili sunek vetra s hitrostjo 161 kilometrov na uro.

V St. Peterburgu brez pitne vode

Ljudje v mestu St. Petersburg so ostali brez pitne vode. Mestna oblast je morala zaradi škode, ki jo je povzročil orkan, zapreti vodovodni sistem.

Uradniki pravijo, da bo tako, »dokler ne bo mogoče dokončati potrebnih popravil«, torej ko bo varno poslati dežurne ekipe na teren, poroča BBC.

Waves crash over Havana's seafront boulevard El Malecon near a lighthouse as Hurricane Milton passes close to the Cuban coast, Havana, Cuba, October 9, 2024. REUTERS/Norlys Perez   TPX IMAGES OF THE DAY

Foto: Reuters

Vsem prebivalcem so svetovali, naj prekuhajo pitno vodo.

Poleg tega se je v St. Petersburgu zaradi močnih sunkov vetra zrušil žerjav na gradbišču, poročil o morebitnih žrtvah ni.

Poškodovan začasni center za reševalce

Tropicana Field, dom baseballske ekipe Tampa Bay Rays, ki je postal zasilni štab za ekipe prve pomoči, je utrpel resne poškodbe, ko je orkan strgal del strehe stadiona, pri čemer so ostale ogromne luknje, skozi katere je deževalo v notranjost. K sreči ni bilo poročil o morebitnih poškodovanih​.

Meteorologi so opozorili, da gre za izjemen vremenski dogodek, pri čemer so bile padavine in poplave v nekaterih območjih označene kot enkratne v 500 letih.

Priporočamo