Orban, čigar država trenutno predseduje EU, je danes makedonskemu kolegu predlagal, da Budimpešta posreduje pri iskanju rešitve spora med Skopjem in Sofijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Ali sta strani pripravljeni sprejeti Madžarsko kot posrednico, se bosta sami odločili, mi pa smo pripravljeni in želimo delati na tem,« je dejal na Ohridu v okviru dvodnevnega državniškega obiska v Severni Makedoniji.

Orban je pri tem ocenil, da je bila »zgodovinska napaka« Bruslja, da so bila pogajanja o članstvu Severne Makedonije in Albanije ločena, saj bo Severna Makedonija postavljena za Albanijo, Orbanovo izjavo povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Da bo pristopni proces obeh zahodnobalkanskih držav, ki sta po dolgih letih čakanja julija 2022 začeli pogajanja z EU, potekal ločeno, so v sredo soglasno odločili veleposlaniki držav članic EU, je poročal portal Euractiv.

Pot Severne Makedonije do članstva v EU že leta blokira sosednja Bolgarija, ki od Skopja zahteva spremembo ustave, s katero bi vanjo vpisali bolgarsko manjšino.

Mickoski je pozdravil Orbanovo pripravljenost pomagati pri iskanju rešitve, pri čemer je madžarskega premierja označil za »velikega prijatelja in podpornika«.

Severna Makedonija se na svoji poti v EU sooča s številnimi težavami pri urejanju odnosov s sosedami. Leta 2019 je svojemu imenu dodala besedo »severna«, da bi končala spor z Grčijo, kar je Skopju odprlo pot članstvu v Natu in odstranilo eno od ovir na poti v EU. Toda njen spor z Bolgarijo je zaustavil napredek v prizadevanjih za pridružitev 27-članski povezavi.

Priporočamo