Poltretji mesec pred iztekom predsedovanja Svetu EU bo madžarski premier Viktor Orban danes v evropskem parlamentu vendarle predstavil prednostne naloge madžarskega predsedovanja, potem ko je že kmalu po prevzemu te vloge povzročil veliko nezadovoljstva v mnogih evropskih prestolnicah z nepooblaščenimi potovanji v vlogi predsedujočega Svetu EU v Kijev, Moskvo, Peking in Mar-a-Lago. Njegov nastop v evropskem parlamentu bo priložnost, da mu kot enemu od soustanoviteljev skrajno desne politične skupine Patrioti Evrope poslanci proevropskih skupin predstavijo svoje razumevanje stanja pravne države na Madžarskem.

Jezen sem na države članice, ker proti Orbanu ne uporabijo vseh razpoložljivih orodij.

Thjis Reuten evropski poslanec (S&D)

Iz oči v oči z Magyarjem

Del svojih pogledov je Orban prestavil že včeraj na dvourni novinarski konferenci, kjer je pojasnjeval razmišljanja o nujnosti sklenitve miru med Ukrajino in Rusijo, o migracijah ter željo, da bi na ameriških predsedniških volitvah zmagal Donald Trump. »Odprli bi nekaj steklenic šampanjca,« je o svojem prvem dejanju po morebitni Trumpovi zmagi povedal Orban in napovedal, da bo dva dni po volitvah v ZDA v Budimpešti potekalo neformalno zasedanje evropskih voditeljev, na katerem bodo določali pot naprej v evropsko-ameriških odnosih.

Eden izmed evropskih poslancev, ki bodo danes Orbanu v evropskem parlamentu nastavili ogledalo, je tudi vodja madžarske opozicije Peter Magyar, predsednik stranke Tisza in poslanec Evropske ljudske stranke, ki ji je do leta 2021 pripadal tudi Orbanov Fidesz. Za govorniškim odrom bosta stala politična nasprotnika, ki imata po zadnjih javnomnenjskih raziskavah že skoraj enako visoko podporo med prebivalstvom. Pred pol leta neznani Magyar zaostaja le še štiri odstotne točke, kar pa na politično stabilnost Orbanove vlade nima večjega vpliva. Ta ima dvotretjinsko večino v parlamentu, naslednje redne volitve pa so načrtovane šele leta 2026.

Biti izoliran v EU je nemogoče. Spomnim se, ko so to poskušali storiti s Schüsslom. Postalo je smešno. Če si del skupnosti, te je nemogoče izolirati.

Viktor Orban, madžarski premier

Država pada vse globlje

»Šest let po začetku postopka po 7. členu pogodbe o Evropski uniji proti Madžarski se je stanje pravne države tam še poslabšalo: ne izpolnjujejo sodb evropskega sodišča, ni medijskega pluralizma, temeljne človekove pravice so kršene, pripadniki skupnosti LGBTQ ne morejo oblikovati družine in so razglašeni za državne sovražnike številka ena,« je včeraj naštevala Tineke Strik, posebna poročevalka evropskega parlamenta o stanju pravne države na Madžarskem. Dodala je, da na Madžarskem ustrahujejo vse, ki delajo na področju človekovih pravic. »Neodvisno novinarstvo je skoraj v celoti uničeno. Ves sodni sistem je pod nadzorom. Politične nasprotnike sistematično tožijo, da bi jih utišali,« je pristavila soporočevalka Fabienne Keller iz skupine Prenovimo Evropo.

Evropski parlament je v zadevah kršitev pravne države bolj kritičen od Sveta EU, kjer je proti Madžarski zastal postopek po 7. členu pogodbe EU zaradi sistematične grožnje vladavini prava. Politika evropske komisije, da pogojuje izplačilo evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, tudi ni pripeljala do resnejših premikov v Budimpešti. Kot primer nezadostnih reform za sprostitev sredstev je Tineke Strik omenila novo agencijo za boj proti korupciji, ki pa je brezzobi tiger, saj nima preiskovalnih pristojnosti. Evropski parlament je tako še naprej na okopih z Madžarsko in bo tam tudi ostal. Delo posebne poročevalke podpirajo v petih proevropskih političnih skupinah parlamenta.

Nihče ne more zmagati

»Biti izoliran v EU je nemogoče. Spomnim se, ko so to poskušali storiti s Schüsslom. Postalo je smešno. Če si del skupnosti, te je nemogoče izolirati,« pa se je Orban včeraj odzval na težave madžarskega predsedovanja, ko so mu v mnogih prestolnicah pokazali hrbet zaradi zunanjepolitičnega soliranja. Poskušal je pojasniti, da se je odločil za politično predsedovanje, saj zgolj z birokratskim napredkom pri zakonodajnih svežnjih sam ne bi bil zadovoljen.

Na tiskovni konferenci Orban sicer ni povedal nič bistveno novega. Vztrajal je, da mora Evropa zaščititi zunanje meje, centri za preverjanje upravičenosti do azila pa morajo biti zunaj ozemlja EU. Za porast nasilja nad ženskami, antisemitizma in homofobije je okrivil priseljence.

Veliko je govoril o svojih mirovnih prizadevanjih za Ukrajino, dodal pa tudi, da Trump v primeru zmage na volitvah ne bo čakal do inavguracije, da Ukrajino in Rusijo spravi za pogajalsko mizo. Po njegovi oceni sicer ne ena ne druga ne moreta zmagati na bojišču. »Toda oba voditelja sta prepričana, da se lahko bojujeta naprej in da je čas na njuni strani, kar pa je slabo za Evropo,« je dejal Orban. Potrebna je komunikacija med njima, je ocenjeval, a hkrati dodal, da je komuniciranje, kot ga je sam vodil ob začetku predsedovanja, v EU očitno postalo greh. 

Priporočamo