V noči na torek je Elon Musk na svojem družbenem omrežju X v živo predvajal pogovor s republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom. Musk se je javno opredelil kot velik Trumpov podpornik. V nagovoru občinstva pred začetkom pogovora je dal jasno vedeti, da ne gre za intervju. Domnevno je želel Musk občinstvu predstaviti, kakšen je Donald Trump med običajnim sproščenim pogovorom. V praksi se je izkazalo, da je Musk predsedniškemu kandidatu ponudil široko platformo, na kateri je brez kritičnih podvprašanj imel bolj ali manj proste roke za predstavitev svojih govornih točk, vključno s povsem lažnimi očitki o stanju inflacije v ZDA.

Ob tem je ponovil še ostali železni repertoar svojih nastopov. Zopet je zatrdil, da ruskega napada na Ukrajino ne bi bilo, če bi Trump ostal v Beli hiši. Ob tem si je vzel tudi čas za pohvalo Vladimirja Putnina, kitajskega predsednika Xi Jinpinga ter severnokorejskega voditelja Kima Jong-Una. Napadel je tudi aktualnega ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki sicer ni več Trumpov tekmec v trenutni predsedniški kampanji. Musk je povedanemu pretežno prikimaval.

Republican presidential nominee and former U.S. President Donald Trump speaks as he participates in an interview with billionaire entrepreneur Elon Musk on the social media platform X, at Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida, U.S., August 12, 2024 in this picture obtained from social media. Margo Martin via X/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump med pogovorom z Elonom Muskom na omrežju X. Foto: Reuters

Musk je tekom pogovora sicer pristavil tudi svoj piskerček ob morebitni zmagi Trumpa na predsedniških volitvah. Ponudil se je za člana komisije, ki bi nadzirala porabo davkoplačevalskega denarja. Trump je bil do predloga naklonjen, izrazil pa je tudi navdušenje nad Muskovimi odločnimi rezi v podjetjih.

Hekerski napad ali preobremenjeni X?

Pogovor je sicer zaznamovala okoli 50-minutna zamuda zaradi tehničnih težav. Gre za že drugi vidni spodrsljaj poskusa uporabe omrežja X kot množične medijske platforme za prenos dogodkov v živo. Maja lani je tehnika zagodla floridskemu republikanskemu guvernerju Ronu DeSantisu, ki je želel s prenosom prek omrežja X začeti svojo predsedniško kampanjo. Trump se je tedaj norčeval iz DeSantisovega spodrsljaja. Tokrat je bil dosti bolj naklonjen Musku in mu izrekel pohvalo za veliko zanimanje uporabnikov. Musk je tehnične težave sicer pripisal hekerskemu napadu s pomočjo napada DDoS, ki strežnike preplavi z obiskom in upočasni ali celo ustavi delovanje napadene spletne strani. Trditve o hekerskem napadu doslej sicer še niso bile potrjene.

A person tries to watch on a laptop billionaire entrepreneur Elon Musk's interview with Republican presidential candidate and former U.S. President Donald Trump on the X social media network, in New York City, U.S. August 12, 2024. REUTERS/Adam Gray

1,3 milijona uporabnikov je naenkrat v nekem trenutku spremljalo pogovor. Foto: Reuters

Objava pogovora na Muskovem profilu na omrežju X je doslej dosegla že preko 5,4 milijona uporabnikov. Zvočni posnetek pogovora s Trumpom je v nekem trenutku v živo spremljalo tudi 1,3 milijona uporabnikov.

Priporočamo