Več tisoč, morda celo več deset tisoč zdravnikov v Indiji nadaljuje več kot deset dni trajajoči protest in stavko zaradi posilstva in umora 31-letne stažistke na medicinski fakulteti v Kalkuti na vzhodu države. Protesti zdravnikov, ki so se jim pridružili tudi drugi, od športnih do filmskih zvezdnikov, ki so ogorčeni nad pogostimi primeri nasilja nad ženskami in otroci, so se razširili po vsej državi. V soboto je v znamenje protesta potekala splošna zdravniška stavka.

Kolikor je znano, naj bi stažistka po naporni 36-urni izmeni zaspala v seminarski sobi, naslednje jutro 9. avgusta pa so jo kolegi našli mrtvo. Obdukcija je pokazala znake spolnega nasilja. Policija je aretirala policijskega prostovoljca, ki naj bi bil glavni osumljeni. Njena družina pa trdi, da je vpletenih še več in da je bila žrtev skupinskega posilstva.

V razvoj dogodkov, zaradi katerih je ohromljena zdravstvena oskrba za nenujne primere, je samo od sebe poseglo celo indijsko vrhovno sodišče. V torek je objavilo odločbo z zahtevo po ustanovitvi delovne skupine, ki bi jo vodili zdravniki in ki naj pripravi priporočila za ukrepe za večjo varnost delavcev v zdravstvu, policiji pa je naložilo objavo poročila o poteku preiskave. Zvezni policiji je naročilo varovanje državne medicinske fakultete in bolnišnice R. G. Kar, kjer se je zločin zgodil. Toda številni zdravniki pravijo, da se ne bodo vrnili na delo, dokler ne bodo uvedene še sistemske spremembe, ki bi odpravile tudi kadrovsko podhranjenost zdravstva.

V Mumbaju protest zaradi
zlorabe deklic

Nasilje nad ženskami je velik problem v Indiji. Po uradni statistiki so leta 2022 prejeli povprečno 90 prijav posilstva na dan, še večja težava pa naj bi bila, da veliko ali celo večina primerov ostane brez prijave. Leta 2012 so izbruhnili siloviti protesti, s katerimi primerjajo sedanje. Takrat so v zasebnem avtobusu v Južnem Delhiju pretepli, mučili in skupinsko posilili 22-letno žensko, ta je pozneje umrla v bolnišnici. Policija je aretirala šest moških. Eden je umrl v priporu (storil naj bi samomor), štiri so obsodili na smrt in jih leta 2020 obesili, šesti je bil mladoleten in je dobil najvišjo mogočo kazen treh let zapora. Protesti so se takrat prav tako razširili po vsej državi, vladi so očitali, da ne stori dovolj za preprečevanje nasilja nad ženskami, v prestolnici so se demonstranti spopadli s policijo. Poseben odbor je v poročilu ugotovil, da sta oblast in policija premalo dejavni v pregonu nasilja nad ženskami, zato so spremenili nekatere zakone in ustanovili več posebnih sodišč, a oče žrtve je dejal, da reforme niso izpolnile pričakovanj.

Medtem se nakazujejo mogoči novi večji protesti. V finančni prestolnici Indije Mumbaj na zahodu države je policija aretirala hišnika, ki naj bi v vrtcu spolno zlorabil deklici, stari tri in štiri leta. V Badlapurju, ki sodi v širše predmestje Mumbaja, so protestniki ustavili železniški promet, šole so zaprte, oblasti so blokirale delovanje spleta, da bi preprečile organiziranje protestov. Opozicija je za soboto pozvala k splošni stavki in protestom po vsej državi Maharaštra, ki je najbogatejša v Indiji in kamor sodi Mumbaj. Oblasti pa opozicijo obtožujejo, da zlorablja primer pred oktobrskimi regionalnimi volitvami.

Priporočamo