V Springfieldu v Ohiu vladajo izredne razmere. V preteklih dneh so odpovedali vse športne in druge javne prireditve, predavanja na univerzah in kolidžih potekajo samo po spletu, policija varuje šole in bo od danes naprej vsak dan pregledala, ali ni v kakšni podtaknjena bomba. Vse to se dogaja zaradi vrste anonimnih groženj, ki so preplavile mesto s 60.000 prebivalci, potem ko se je znašlo v središču pozornosti in ameriške predvolilne kampanje z neprijetnim razlogom: priseljenci v mestu, ki jih je večina s Haitija, naj bi jedli hišne ljubljenčke občanov ter kradli in obglavljali gosi v mestnem parku.

Doslej o tem ni nobenega dokaza, toda natolcevanja so dosegla za meščane res zoprne razsežnosti. Začelo se je z objavo nepreverjene govorice iz tretje roke na družbenem omrežju Facebook, da so mačko hčere neke ženske videli obešeno in nared za pripravo pri sosedih s Haitija. Stopnjevalo se je s širjenjem podobnih trditev med (skrajno) desničarskimi krogi in vplivneži na spletu, nadaljevalo pa kar z republikanskima kandidatoma za predsednika in podpredsednika Donaldom Trumpom in J. D. Vanceom. Trump je o tem govoril na televizijskem soočenju z demokratko Kamalo Harris, ki ga je spremljalo 67 milijonov ljudi. »V Springfieldu jedo pse. Ljudje, ki so prišli v državo, jedo mačke. Jedo hišne ljubljenčke ljudi, ki tam živijo,« je rekel med svojim utemeljevanjem ostre protipriseljenske politike. Vance, ki prihaja iz Ohia, je na družbenih omrežjih trdil podobno, kasneje pa dejal, da nima težav s tem, da si izmišljuje zgodbe, če s tem usmeri pozornost medijev na neko temo.

Rob Rue, župan Springfielda:» V naši skupnosti preprosto nihče ne je domačih živali.«

 

 

Prišli so, ker so jih potrebovali

V Springfieldu je večina priseljencev s Haitija – predstavljajo približno četrtino prebivalcev. Tja so prišli, ko se je mesto po zatonu industrije proti koncu 20. stoletja začelo ekonomsko postavljati na noge. Oblasti so uspele pritegniti naložbe, ni pa bilo delovne sile, in prvi so prišli delavci s Haitija, njihovo število pa se je še znatno povečalo po krepitvi politične in gospodarske krize na karibskem otoku v zadnjih letih. V ZDA so povečini legalno in opravljajo dela, ki jih noče ali ne zna nihče drug. Vse sicer ni šlo gladko, saj so se porajale tudi napetosti zaradi občutka domačinov, da so preobremenili javne storitve. Občasno se je zgodil kak incident, a huje doslej ni bilo.

Zdaj je drugače. Priseljenci poročajo o naraščanju groženj, v mestu je imela shod skrajno desna rasistična skupina Ponosni fantje, druga, povezana z idejami Ku-Klux-Klana, je odmetavala letake. Republikanski župan Rob Rue skuša miriti duhove in preprečiti še hujše napetosti. »Potrebujemo pomoč, ne sovraštva,« pravi in dodaja, da »v naši skupnosti preprosto nihče ne je domačih živali«. Na vprašanje, ali za dogodke v mestu obtožuje Trumpa, je odgovoril posredno, rekoč, da besede politika na državni ravni, v katerega je usmerjeno veliko pozornosti, lahko »povzročijo resno škodo skupnosti, kot se sedaj dogaja nam«.

Republikanski guverner: dogajanje je zelo žalostno

V razgretem ozračju so ustanove v mestu – bolnišnice, šole, mestna hiša, univerza, zasebna podjetja – prejele 33 groženj s podtaknjeno bombo. Sledile so evakuacije poslopij in varnostni pregledi. Nobena grožnja ni bila resnična, a ljudi so pozvali k previdnosti in obveščanju policije o čemerkoli sumljivem. Republikanski guverner Ohia Mike DeWine, ki je dogajanje v Springfieldu označil za »zelo žalostno«, pravi, da je veliko groženj prišlo iz tujine, posebej iz ene države, ni pa povedal, iz katere. »Mislimo, da vidijo novo priložnost, da se vmešavajo v naše zadeve,« je dejal. 

Priporočamo