Adam Britton zoolog iz Darwina v Avstraliji, je septembra lani na vrhovnem sodišču priznal krivdo zaradi 56 obtožb bestialnosti in krutosti do živali. Priznal je tudi krivdo za posedovanje gradiva zlorabe otrok in mladoletnikov. 

52-letnemu Brittonu je bila izrečena tudi dosmrtna prepoved nakupa živali in njihovega zadrževanja na svojem posestvu, poročajo avstralski mediji.

Obsodili so ga zaradi mučenja in izkoriščanja 42 psov in smrti 39 psov, ki je umoril v ladijskem zabojniku na njegovem zemljišču. Po poročanju ABC Britton še šest let ne bo upravičen do pogojnega izpusta.

Vrhovni sodnik Michael Grant je ob izreku sodbe opisal Brittonove »groteskne« in »neizrekljive« zločine nad živalmi.

Sodnik je med izrekom kazni opravičil izostanek različnih sodnih uradnikov - druge prisotne na sodišču je opozoril, da bi ogled gradiva kaznivih dejanj lahko povzročil »napad anksijoznosti ali kakšne druge škodljive psihološke reakcije.«

Povedal je: »Čeprav to nerad storim, je zaradi hude pokvarjenosti in sprevrženosti vaših dejanj za namen izreka sodbe potrebno navesti nekaj splošno reprezentativnih podrobnosti in opisov kaznivega ravnanja.«

Sodišče je pred izrekom obsodbe dobilo tudi informacije o tem, da je imel Britton »sadistično spolno zanimanje« za živali, zlasti za pse.

Poleg tega, da je mučil svoje pse, je živali pridobival tudi od nič hudega slutečih lastnikov hišnih ljubljenčkov v regiji Darwin.

»Z lastniki psov je pogosto navezal stike pri pogajanjih o prevzemu skrbništva, od katerih so se mnogi morali, zaradi potovanj ali službenih obveznosti, odpovedati svojim ljubljenčkom,« je septembra na sodišču še povedal tožilec Marty Aust.

Priporočamo