V soboto je francoska policija na letališču v bližini Pariza aretirala soustanovitelja in glavnega izvršnega direktorja Telegrama Pavla Durova. Francoski predsednik Emmanuel Macron je kmalu zatem zagotovil, da aretacija ni bila politično motivirana. 

Obtožnica proti 39-letnemu ruskemu milijarderju Durovu omenja omogočanje kaznivih dejanj organiziranih skupin, kot so nezakonite transakcije, goljufije in pranje denarja, razširjanje fotografij mladoletnih oseb in trgovina z drogami. Obtožen je tudi zavrnitve posredovanja dokumentov na zahtevo pristojnih organov.

Durova, ki ima tudi francosko državljanstvo, so nato izpustili ob plačilu varščine v višini pet milijonov evrov in ob pogoju, da se mora dvakrat na teden zglasiti na policijski postaji, ob tem pa ne sme zapustiti Francije. 

Durov ni komentiral dogodka, njegov odvetnik David-Olivier Kaminski pa je znova zatrdil, da je »absurdno domnevati« o Durovi vpletenosti v kakršno koli kaznivo dejanje s pomočjo aplikacije Telegram. Dodal je, da Telegramb v vseh pogledih izpolnjuje evropska pravila o digitalni tehnologiji«. Proti 39-letniku sicer poteka tudi preiskava zaradi suma nasilja nad enim od njegovih otrok. Prijavo proti Durovu zaradi nasilnega ravnanja, do katerega naj bi prišlo v Parizu, je vložila njegova nekdanja partnerka, ki z dečkom živi v Švici.

Solastnik omrežja Telegram za šifrirano sporočanje s sedežem v Dubaju je aplikacijo predstavljal kot alternativo velikim platformam iz ZDA, ki so bile deležne številnih kritik zaradi komercialnega izkoriščanja osebnih podatkov uporabnikov. Telegram se je na drugi strani zavezal, da nikoli ne bo razkril nobenih podatkov o svojih uporabnikih, katerih število je julija preseglo 950 milijonov.

Razprava o svobodi govora 

Tovrstna aretacija lastnika družabnega omrežja ali platforme za sporočanje zaradi načina njene uporabe je brez primere, zato ne preseneča, da je zlasti na spletu sprožila burno razpravo o svobodi govora in odgovornosti. V preteklosti so vodilne v tehnoloških podjetjih že obravnavali pred pristojnimi organi, ki so jih soočili s spornimi praksami ali napakami, vendar nobenega niso pričakali in aretirali na letališču.

Zagovorniki vidijo Durova kot borca za svobodo govora, nasprotniki pa kot grožnjo in mu očitajo, da je namerno dopustil, da je Telegram ušel izpod nadzora.

A participant of a one-person picket demonstrates a placard to bring attention to the arrest of Pavel Durov, founder and CEO of the Telegram messaging app, near the French embassy in Moscow, Russia August 25, 2024. A slogan on the placard reads: "Freedom for Pavel Durov". REUTERS/Yulia Morozova

Zagovorniki vidijo Durova kot borca za svobodo govora. Foto: Reuters 

Priporočamo