Generalna državna tožilka Eneli Laurits je v izjavi navedla, da je Burceva obtožena kršenja mednarodnih sankcij in izdaje, ki jo je zagrešila z nenasilnimi dejanji, usmerjenimi proti neodvisnosti in suverenosti Estonije.

57-letna Burceva, ki ima ruske korenine, je estonsko državljanstvo pridobila leta 1994. Od leta 2017 sodeluje z estonskimi spletnimi stranmi, ki jih nadzoruje ruska medijska skupina Rosija Segodnja, poroča AFP.

Tožilstvo trdi, da so estonske varnostne službe zbrale dokaze, ki kažejo, da je Burceva »propagandistka, ki deluje v interesu portalov, ki služijo agresivnim ciljem Kremlja«. Dodalo je, da je nikakor ne more šteti za neodvisno in nevtralno novinarko.

Po navedbah estonskih oblasti je Burceva obiskovala študijski program o hibridnih konfliktih v Sevastopolu na anektiranem polotoku Krim, ki ga je vodil nekdanji ruski protiobveščevalec.

Moskva je do obtožb zoper Burcevo kritična in jih označuje za »izmišljen primer«. Po besedah tiskovne predstavnice ruskega zunanjega ministrstva Marie Zaharove gre za zelo resne obtožbe, ki imajo le en cilj in sicer, da bi novinarko strogo kaznovali zaradi njenih poklicnih dejavnosti.

Estonija, članica EU in Nata, ima veliko rusko govorečo manjšino. Njeni že tako napeti odnosi z Moskvo so se močno poslabšali po ruski invaziji na Ukrajino.

Priporočamo