»Islamsko odporniško gibanje Hamas oznanja, da je vodja Jahja Sinvar izbran za vodjo političnega urada gibanja,« je v izjavi na Telegramu danes sporočilo gibanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden od uradnikov Hamasa je za katarsko televizijo Al Jazeera pojasnil, da so Sinvarja potrdili enoglasno.

Dosedanji vodja Hamasa v Gazi Sinvar bo nasledil Ismaila Hanijo, ki je bil prejšnjo sredo ubit v napadu na rezidenco v iranski prestolnici, kjer se je dan prej udeležil slovesne prisege novega iranskega predsednika Masuda Pezeškiana.

Iran, ki velja za pomembnega podpornika Hamasa, je skupaj z zavezniki v regiji obljubil maščevanje Izraelu za uboj Hanije.

61-letni Sinvar je od leta 2017 vodil Hamas na območju Gaze. Na položaju je tudi takrat nasledil Hanijo, ki je bil imenovan za političnega vodjo gibanja.

Sinvar, ki zagovarja bolj militantno držo Hamasa, je bil eden izmed ustanoviteljev te skupine leta 1987. Rojen je bil četrt stoletja pred tem na območju Han Junisa v Gazi, kamor je bila njegova družina pregnana ob ustanovitvi Izraela. Sam je več kot 20 let preživel v izraelskih zaporih, kjer se je po navedbah Al Jazeere naučil hebrejščine.

Sinvar je sicer na vrhu izraelskega seznama iskanih oseb. Izrael ga obtožuje, da je bil eden od vodij napada pripadnikov Hamsa na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih okoli 1200 ljudi, večinoma civilistov, kakih 250 ljudi pa so palestinski borci vzeli za talce in odpeljali v Gazo.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je danes v prvem odzivu na omrežju X Sinvarja označil za terorista, njegovo imenovanje pa kot še en razlog za njegovo »odstranitev« in uničenje Hamasa.

Nov obraz na čelu Hamasa so medtem pozdravili v libanonskem gibanju Hezbolah in ob tem izpostavili pomembnost dejstva, da je Sinvar »iz osrčja oblegane Gaze«.

Priporočamo