Potem ko je Izrael v soboto raketiral šolo v Gazi, kjer so imeli zatočišče razseljeni Palestinci, so se v mednarodni skupnosti pojavili novi dvomi, ali je izraelska vlada vnovičnim pogajanjem o prekinitvi spopadov sploh pripravljena dati priložnost za uspeh. Vsaj 90 Palestincev je bilo ubitih v jutranjem napadu na šolo, kar je sprožilo še en val mednarodnih obsodb, medtem ko so v izraelski vojski ocenjevali, da so objavljene številke ubitih pretirane. Za napad na šolo naj bi se odločili, ker da so bili tam »teroristi«. Po lastnih navedbah naj bi izraelska vojska ubila 19 pripadnikov Hamasa in Islamskega džihada, med njimi naj bi bil tudi eden izmed visokih poveljnikov Islamskega džihada Ašraf Juda.

Za Egipt je napad dokaz, da v Izraelu ne obstaja politična volja za končanje napadov. Katar je zahteval preiskavo Združenih narodov. Oglasila se je tudi ameriška demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris, ki je ponovila poprejšnje besede predsednika Joeja Bidna, da je število civilnih žrtev v Gazi previsoko. Bolj oster je bil medtem visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je dejal, da je bilo v preteklih tednih napadenih deset šol na območju Gaze: »Za takšne masakre ne obstaja nobeno opravičilo.«

Predlog za večno okupacijo

ZDA se medtem še naprej trudijo, da bi se pogajanja med Hamasom in Izraelom za prekinitev spopadov tokrat uspešno končala – Hamas je v minulih mesecih sprejel več koncesij, a se pogajanja niso zaključila. Več tisoč ljudi je na protestih v številnih izraelskih mestih zahtevalo prekinitev spopadov, svojci 115 talcev, ki jih še vedno zadržujejo v Gazi (okoli 30 med njimi naj bi jih umrlo), pa so ocenjevali, da bodo tokratna pogajanja zadnja priložnost, da svojce še vidijo žive. Uspešno zaključena pogajanja bi pomenila tudi upanje, da ne bo prišlo do velikega povračilnega napada Irana in Hezbolaha na Izrael po njegovih vnovičnih dvojnih izvensodnih ubojih.

A dejansko je vprašljivo, ali izraelska vlada sploh želi dokončati pogajanja o prekinitvi spopadov. Dvom o tem se krepi zaradi številnih sovražnih izjav najvišjih izraelskih politikov, ki se jim je sedaj vnovič pridružil še minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir. Izrazil je nasprotovanje mediacijskim prizadevanjem in dejal, da je treba po
Hamasu udrihati, dokler se ne bo popolnoma predal. Ben-Gvir predlaga, da se dostava humanitarne pomoči in goriva v Gazo popolnoma ustavi, dokler ne bodo izpuščeni vsi talci, ki jih zadržuje Hamas. Poleg tega je izraelske oblasti pozval, naj »spodbujajo izseljevanje« in se odločijo za stalno zasedbo območja Gaze. 

Priporočamo