V torek je severnokorejski diktator Kim Jong Un, ki ima fobijo pred letenjem, s svojim oklepnim luksuznim vlakom po 1200 kilometrih vožnje iz Pjongjanga v spremstvu vseh svojih sodelavcev prečkal mejo z Rusijo in tako prvič po štirih letih zapustil Severno Korejo. Vožnjo je nadaljeval proti zahodu, še naprej 60 kilometrov na uro, vse do 1500 kilometrov oddaljenega mesta Vistočni. Bila je že sreda, ko ga je z železniške postaje odpeljal avto v tamkajšnji kozmodrom, kot v Rusiji pravijo vesoljskim centrom.

Izreki medsebojne podpore

Vladimir Putin in Kim, ki se nista videla od leta 2019, sta si pred kozmodromom prijateljsko segla v roke. Ruski predsednik je dejal, da se bosta pogovarjala o gospodarskem sodelovanju in humanitarnih vprašanjih.

Putin ga torej ni pričakal na železniški postaji. Na tak način je hotel ustvariti vtis, da ni nekdo, ki prosi za pomoč, ampak nekdo, ki pomoč ponuja. Skriti je hotel ponižanje, ki ga predstavlja dejstvo, da revna Severna Koreja že več mesecev skrivaj pomaga veliki Rusiji s strelivom. Kim bo v zameno dobil tehnologijo za satelite, potem ko je Severna Koreja letos že dvakrat neuspešno izstrelila svoj satelit. Satelite potrebuje, da bi lahko nadzoroval premike južnokorejske in ameriške vojske, pa tudi za medcelinske balistične rakete. Pričakuje tudi, da bo dobil tehnologijo za izdelavo podmornic na jedrski pogon in seveda hrano za lačne Severne Korejce.

Putin je pred novinarji obljubil, da bo Rusija pomagala Severni Koreji pri izstrelitvi satelita, Kim pa je prek prevajalca Putinu sporočil, da ima Moskva vso podporo Severne Koreje v »svetem boju proti imperialistom«. Gre za eno od šestih držav v ZN, ki so podprle rusko agresijo v Ukrajini. Putin je še dejal: »Voditelj Demokratične ljudske republike Koreje kaže veliko zanimanje za tehnologijo raket. Tudi pri njih bodo poskušali razviti vesoljski program.« Kim pa je v knjigo obiskov v kozmodromu napisal: »Slava Rusije, ki je rodila prve osvajalce vesolja, bo nesmrtna.« Ob kosilu je v zdravici zaželel, da bi Rusija zmagala proti »zlu«. V resnici gre prav pri srečanju teh dveh najnevarnejših oseb za os zla, ki zdaj dobiva konkretno podobo. Putin to kaže s svojo agresijo v Ukrajini, Kim pa s tem, ko že vrsto let grozi z jedrskim orožjem.

Širitev sodelovanja

Ni znano, kaj sta se dogovorila. Tudi zato, ker so Kima spremljali njegovi generali, so pogovori najbrž potekali predvsem o vojaškem sodelovanju. Kozmodrom pa je tudi namig, da bo Rusija, tudi z raketnim programom, pomagala Kimovemu režimu, da postane velika jedrska sila. Rusija menda že pomaga Iranu pri izdelavi jedrskega orožja v zameno za drone. Možno je, da Putin, ki je z Zahodom zelo dolgo sodeloval pri sankcijah proti Pjongjangu, na tak način posredno poziva zahodne države, naj mu bodo bolj naklonjene, sicer bodo imeli še veliko hujše težave s Severno Korejo in Iranom kot doslej. Taka posredna grožnja bo morda vplivala na ameriško politiko že v volilni kampanji pred volitvami prihodnje leto glede na to, da bi severnokorejske rakete z jedrsko glavo lahko dosegle ZDA.

Ravno v sredo je Severna Koreja znova izstrelila v morje dve balistični raketi (kratkega dosega), kar je prvič tak poizkus, ko Kima ni v državi. Sicer je pred tem kot voditelj države sedemkrat odpotoval v tujino, in to samo v letih 2018 in 2019, ko je imel tudi tri srečanja z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki ga je neuspešno prepričeval, naj se v zameno za pomoč v hrani in drugih dobrinah odpove jedrskemu orožju.

Priporočamo