Galant je po navedbah AFP ta teden sporočil, da je odredil izgradnjo »začasne bolnišnice« blizu izraelske meje z Gazo, kjer bi pomagali otrokom z rakom, sladkorno boleznijo in drugimi boleznimi, ki jih ne morejo zdraviti na palestinskem ozemlju. O projektu se je pred tem pogovarjal z ameriškim kolegom Lloydom Austinom.

Iz Netanjahujevega urada pa so nato danes sporočili, da premier »ne podpira izgradnje bolnišnice za prebivalce Gaze na ozemlju Izraela, zato se to ne bo zgodilo«.

Izraelski uradnik, ki je želel ostati neimenovan, je povedal, da je obrambno ministrstvo že pred dvema tednoma na premierjev urad naslovilo pobudo, naj pospeši evakuacijo bolnih otrok iz Gaze, vendar ni prejelo odgovora. Posledično je Galant sam odredil izgradnjo bolnišnice.

»Predsednik vlade je ta ukaz preklical in iz političnih razlogov preprečil humanitarno rešitev,« je še dejal neimenovani izraelski uradnik.

Odločitev pomeni nov znak razhajanj v Netanjahujevi vladajoči koaliciji zaradi ofenzive v Gazi, medtem ko se izraelska vlada, zlasti pa Netanjahu, sooča z vztrajnimi in ostrimi kritikami mednarodne skupnosti zaradi ogromnega števila ubitih civilistov v oblegani palestinski enklavi.

Galant in Netanjahu sta sicer dolgoletna tekmeca. Marca lani je premier razrešil obrambnega ministra in nekdanjega generala, potem ko se je ta izrekel proti pravosodnim reformam, kmalu zatem pa svojo odločitev preklical, potem ko je se je na ulice zgrnilo več deset tisoč protestnikov.

Priporočamo