Nevarne »sladkarije« je novozelandska dobrodelna organizacija prejela v obliki donacije od neimenovanega posameznika. Količina metamfetamina v vsakem bonbonu je bila do 300-krat višja od običajnega odmerka, trdi novozelandska organizacija za boj proti drogam NZ Drug Foundation, in naj bi zadostovala za smrtni odmerek.

Predsednik organizacije Ben Birks Ang pravi, da je skrivanje mamil v drugih izdelkih pogost prijem mednarodnih tihotapcev. Opozarja tudi na možnost, da se je po državi razdelilo še več nevarnih »sladkarij«. Kako so kosi metamfetamina, oviti s papirčki za bonbone, pristali v rokah neimenovanega donatorja, ni jasno, a naj bi šlo za naključje. Očitno se je tihotapcem nekaj hudo zalomilo. Vsak bonbon iz metamfetamina naj bi imel tržno vrednost okoli 608 ameriških dolarjev.

Helen Robinson, ki vodi dobrodelno organizacijo, ki je razdelila donirane »bonbone«, je povedala, da je bonbone zaužilo vsaj osem družin, vključno z vsaj enim otrokom. Na srečo nihče ni bil hospitaliziran. Robinsonova ob tem pravi, da so imeli srečo, da ima metamfetamin slab okus in so bonbone takoj izpljunili.

Robinsonova je še pojasnila, da v obliki donacij sprejemajo zgolj komercialno proizvedeno hrano v zaprti embalaži. Tako je bilo tudi v primeru kontaminiranih »bonbonov«, ki so bili pakirani v embalažo malezijske blagovne znamke Rinda. Malezijsko podjetje medtem pravi, da je očitno prišlo do zlorabe njihovih izdelkov in da bodo z oblastni v celoti sodelovali.

V dobrodelni organizaciji so nad nastalo situacijo zgroženi tudi zato, ker so med prejemniki njihovih paketov s hrano tudi nekdanji odvisniki od drog.

Priporočamo