Kot je na omrežju X zapisal Scholz, je hiter odziv pristojnih služb morda preprečil, da bi se danes v Münchnu zgodilo nekaj strašnega. »Naj bom zelo jasen: za antisemitizem in islamizem tu ni prostora,« je poudaril nemški kancler.

Pred tem je zgroženost nad incidentom že izrazil izraelski predsednik Jicak Herzog. Po telefonu se je tudi pogovarjal z nemškim kolegom Frank-Walterjem Steinmeierjem, ki je izrazil pretresenost nad dogodkom. »Z izraelskim predsednikom sem se dogovoril, da bova ostala v tesnem stiku,« je dejal med obiskom v mestu Stade na severu Nemčije.

Nemška policija je danes v bližini izraelskega konzulata in muzeja, posvečenega obdobju nacizma, v središču Münchna ustrelila oboroženega 18-letnega avstrijskega državljana bosanskega porekla, ki je kasneje podlegel poškodbam. Pred tem je proti policiji izstrelil več strelov.

Po poročanju nekaterih nemških in avstrijskih medijev so osumljenca zaradi domnevnega širjenja islamističnih vsebin lani že obravnavali avstrijski organi, a so preiskavo kasneje iz neznanih razlogov končali.

Na konzulatu so potrdili, da ni bil v streljanju ranjen nihče od njihovih uslužbencev. Incident se je sicer zgodil na obletnico terorističnega napada palestinske skupine Črni september, v katerem je bilo med olimpijskimi igrami v Münchnu leta 1972 ubitih 11 Izraelcev. V času streljanja je na konzulatu potekala slovesnost v spomin na žrtve.

Priporočamo