Kot so navedli, bodo kaznovali tako izgrednike na protestih, kot tudi tiste, za katere bodo ocenili, da so s svojim delovanjem na spletu povzročili proteste in nemire. 

Včeraj je bil zaradi sovražnega govora in delovanja z namenom podpihovanja rasne nestrpnosti obtožen 28-letnik iz Leedsa. Obtožbe so se nanašale na njegove objave na Facebooku. 

Protestniki so v zadnjem tednu uničevali javne zgradbe, zažigali avtomobile, se spopadali s policisti in jih obmetavali z opekami. Zažgali so tudi dva hotela, kjer so bili nastanjeni prosilci za azil. Policija je v zadnjih dneh aretirala na stotine protestnikov. Tri moške so danes obsodili zaradi sodelovanja v izgredih v Merseysidu. 58-letni moški, ki je napadel policista, je bil obsojen na tri leta zapora, preostala dva pa na 30 in 20 mesecev zapora.

Skrajno desničarske skupine za danes načrtujejo demonstracije na več kot 30 lokacijah, pri čemer bi njihove glavne tarče lahko bili odvetniki za priseljevanje in stavbe, v katerih bivajo prosilci za azil, so ob sklicevanju na objave na Telegramu poročali britanski mediji. V pričakovanju novih izgredov je po navedbah vlade v pripravljenosti dodatnih 6000 policistov.

Preberite še: Otok zajeli dezinformacijski izgredi, Musk govori o državljanski vojni

Lažna informacija izzvala bes

Nemiri so izbruhnili, potem ko so desničarske skupine na družbenih omrežjih razširile informacijo, da je migrant, ki je zaprosil za azil, odgovoren za napad z nožem, v katerem so bile ubite tri deklice. Informacija je izzvala bes, usmerjen proti migrantom.

Inštitut za strateški dialog je objavil, da je bilo lažno ime prosilca za azil, ki naj bi domnevno izvršil zločin, samo v enem dnevu na omrežju X objavljeno več kot 30.000-krat.

A chair is thrown at police officers as trouble flares during an anti-immigration protest outside the Holiday Inn Express in Rotherham, England, Sunday Aug. 4, 2024. (Danny Lawson/PA via AP)

Protestniki so v zadnjem tednu uničevali javne zgradbe, zažigali avtomobile, se spopadali s policisti in jih obmetavali z opekami. Foto: AP

»Lažno ime, ki so ga pripisali napadalcu, je po omrežju krožilo organsko, vendar je bilo zaradi algoritmov velikokrat priporočeno uporabnikom. Omrežja so zato razširile dezinformacije, ki uporabnikov drugače ne bi dosegle. Tudi še potem, ko je policija že potrdila, da je ime lažno,« so zapisali v objavi. 

Britanske oblasti so zato prepričane, da so algoritmi in računalniški boti še povečali širjenje lažnih informacij. Za promoviranje lažne vsebine so okrivile tudi izvršnega direktorja podjetja Tesla in lastnika omrežja X Elona Maska. Ta je namreč na omrežju X objavil, da je državljanska vojna v Veliki Britaniji neizbežna.

Kot poroča CNN, je Musk po prevzemu omrežja X, oblažil pravila moderiranja in odobril nekaj prej blokiranih računov uporabnikov. Med drugimi tudi račun Tommyja Robinsona, britanskega desničarja, ki je objavil serijo tekstov, v katerih poziva k obračunu s priseljenci in prosilci za azil.

Vlada v Veliki Britaniji je v začetku tedna sporočila, da bo strožje kaznovala tudi kriminal na spletu in prisilila družbena omrežja, da sprejmejo učinkovite ukrepe za preprečevanje širjenja lažnih informacij.

Priporočamo