Po besedah tiskovnega predstavnika nemške policije Daniela Rosina organi na meji izvajajo ciljno usmerjen nadzor, kar je v nedeljo napovedala tudi notranja ministrica Nancy Faeser. Po njenih besedah si namreč želijo, da bi nadzor čim manj vplival na prebivalce obmejnih regij, dnevne migrante in gospodarstvo.

Preverjanje potnikov iz sosednjih držav bo Nemčija izvajala vsaj naslednjih šest mesecev. Nadzor so sicer oblasti v Berlinu oktobra lani že uvedle na mejah s Poljsko, Češko in Švico, še prej, septembra 2015 pa na meji z Avstrijo.

Glavna razloga za širitev nadzora sta omejevanje nedovoljenih migracij in zaščita notranje varnosti Nemčije pred aktualnimi grožnjami, ki jih predstavljata islamistični terorizem in čezmejni kriminal. Med njimi je tudi napad z nožem, za katerega je bil prejšnji mesec v Solingenu kriv sirski prosilec za azil in v katerem so umrli trije ljudje. Osumljenec je trdil, da ga je navdihnila skupina Islamska država. Junija je v napadu z nožem, ki ga pripisujejo afganistanskemu priseljencu, umrl policist, še štiri osebe pa so bile ranjene.

Znotraj schengna lahko sicer članice EU nadzor na meji zaradi določenih groženj uvedejo za obdobje šestih mesecev z možnostjo podaljšanja, a ne za več kot skupno dve leti. V Bruslju vseskozi poudarjajo, da mora biti ta ukrep nujen in sorazmeren.

Mejni nadzor je preizkušnja za evropsko enotnost, saj nekateri menijo, da so mejne kontrole korak stran od duha sporazuma EU o prostem potovanju in trgovini, znanega kot Schengen. Svoboda Evropejcev, da lahko prosto potujejo čez meje zaradi dela in zabave, je ena od najbolj priljubljenih prednosti EU.

Priporočamo