»Vlada je sprejela nekaj odločitev glede vojaške podpore Ukrajini, ki so mi zelo jasne. To vključuje omejitve, ki Ukrajini preprečujejo izstreljevanje raket globoko na rusko ozemlje. Tega ne bomo storili in za to imamo dobre razloge,« je dejal Scholz, ki se udeležuje splošne razprave svetovnih voditeljev ob začetku 79. zasedanja Generalne skupščine ZN. Scholz je povedal še, da se stališče Nemčije ne bo spremenilo niti, če bodo omejitve odpravile Združene države Amerike.

Zelenski vztrajno poziva zahodne zaveznike, naj Ukrajini dovolijo, da z raketami dolgega dosega obstreljuje cilje daleč znotraj Rusije, vendar se to še ni zgodilo. Ukrajina si želi nemških manevrirnih rakete taurus, ki imajo doseg 500 kilometrov, vendar kancler to zavrača. ZDA, Velika Britanija in Francija so Kijevu poslale manevrirne rakete z dometom do 300 kilometrov. »Le močna pozicija Ukrajine lahko spodbudi ruskega predsednika Putina, da ustavi vojno,« je povedal Zelenski.

Zelenski: »Bližamo se koncu vojne«

»Še enkrat pozivam vse naše zaveznike, da nam pomagajo doseči skupno zmago za resnično pravičen mir,« je dejal Zelenski, ko je govoril o operaciji Kursk. »Putin se te operacije zelo boji, ker so njegovi ljudje v njej videli, da ne more braniti celotnega ozemlja,« je zaključil Zelenski.

Zelenski se je po srečanju s Scholzem zahvalil Nemčiji za podporo pri krepitvi obrambnih zmogljivosti Kijeva. »Nemčiji smo globoko hvaležni za podporo. Skupaj smo rešili na tisoče življenj in zagotovo lahko še bolj prispevamo h krepitvi varnosti celotne evropske celine,« je po srečanju s kanclerjem na omrežju X objavil Zelenski.

Pričakuje se, da bo Zelenski, ki se bo danes udeležil zasedanja Varnostnega sveta ZN o vojni v Ukrajini, o tem vprašanju ta teden govoril tudi z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom med obiskom v Washingtonu.

Priporočamo