Policija jih je po dnevu in pol iskanja odkrila na pokopališču v vasi Amatrice, nedaleč od L'Aquille, ki jo je pred leti prizadel rušilni potres. Morda tudi niste vedeli, da so bili nekateri papeži poročeni, da je nekoč papeževal človek, ki ni bil prej ne kardinal ne škof in niti duhovnik, da sta bila dva papeža umorjena, da je najkrajše služenje Svetemu sedežu trajalo zgolj tri dni in da smo morda nekoč imeli celo papežinjo. Novinar Nino Lo Bello, veliki poznavalec Vatikana in posebni poročevalec iz Vatikana in Italije za časopis International Herald Tribune, je pred desetletji poleg resnih tem zbral tudi nekaj bolj zanimivih in začinjenih podatkov o življenju papežev in jih izdal v knjigi Za zidovi Vatikana.

Skupaj s papežema Benediktom XVI. in Frančiškom se je doslej na prestolu Svetega sedeža zvrstilo 264 papežev. Najdlje v vsej zgodovini, to je 32 let, je vladal papež Pij IX. (izvoljen leta 1846), ki se je v zgodovino vpisal tudi po tem, da je bil strasten igralec biljarda. Najkrajši pontifikat je odslužil papež Štefan II. Izvoljen je bil 23. marca 752, umrl pa samo tri dni pozneje, še pred uradnim posvečenjem, zato ga vatikanska statistika ne uvršča na uradni seznam papežev. Najdlje so kardinali novega papeža izbirali po smrti papeža Klemena IV. leta 1268. Preden se je iz dimnika Sikstinske kapele pokadil bel dim, sta minili dve leti, devet mesecev in dva dneva.

 

Rimskokatoliška cerkev ne priznava, da bi na svetem prestolu kadar koli sedela ženska. Prvi zapisi o skrivnostni papežinji Ivani segajo segajo v 13. stoletje, papeževala pa naj bi v 9. stoletju. Legenda pravi, da se je Ivana rodila angleškim staršem v nemškem Mainzu in se kot mlado dekle zaljubila v angleškega meniha. Preoblečena v moškega mu je sledila v Atene, pozneje pa se sama odpravila v Rim in si v Cerkvi našla delo pisarke, postala papeška notarka, bila povzdignjena v kardinalko ter nazadnje postala celo papežinja in vladala 30 mesecev. Cerkev vztraja, da zgodba ni dokazljiva.

Drži pa, da so bili nekateri papeži poročeni. V začetnem obdobju cerkvene zgodovine prepovedi poročanja še ni bilo. Poročen je bil prvi papež, sveti Peter, tudi pozneje v petem in šestem stoletju je bilo nekaj papežev poročenih, zadnji podatek o poročenem papežu pa sega v leto 867, ko je Hadrijan II. ob prevzemu svete službe v Vatikan s seboj pripeljal tudi ženo in hčer, ki ju je imel še iz obdobja, preden je postal duhovnik. Zgodba se ni končala srečno, saj so ženski ugrabili in ubili.

 

 

Nadaljevanje v tiskani izdaji ali mobilni aplikaciji Nedeljskega dnevnika

 

 

 

V Sloveniji se je varno roditi

 

 

 

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kako nizka je umrljivost pri porodih v naših porodnišnicah, kako zanimanje za učenje tujih jezikov v Sloveniji iz leta v leto narašča, zakaj smo po številu registriranih električnih avtomobilov na repu Evropske unije, zakaj je za našo družbo značilen izrazito pozitiven odnos do alkohola, kaj o prometni statistiki meni direktor zavoda Varna pot Robert Štaba, kaj nas na ekonomskem področju čaka v letu 2023... – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov ali na mobilni aplikaciji Nedeljski dnevnik.

 

 

 

 

 

 

Priporočamo