V Plymouthu so aretirali šest ljudi, več policistov pa je v nasilju utrpelo lažje poškodbe, je sporočila policija Devona in Cornwalla.

V južnem Belfastu so v policiste na območju blizu supermarketa, ki je bil konec tedna zažgan, metali kamenje in bencinske bombe. Pred tem je v Southportu potekalo bdenje za žrtve množičnega napada z nožem, ki je prejšnji teden sprožil nemire. Od začetka nemirov je bilo aretiranih skoraj 400 ljudi.

Britanski premier v luči nasilnih izgredov napovedal odločne ukrepe

Britanski premier Keir Starmer je po včerajšnjem kriznem sestanku, sklicanem v luči nasilnih izgredov v državi v preteklih dneh, obljubil odločen odgovor za končanje skrajnega desničarskega nasilja. Napovedal je pospešitev postopkov proti osumljenim in napotitev specializiranih policistov. Obljubil je tudi ukrepe proti hujskaškim vsebinam na spletu.

Starmer je v luči najhujših nemirov v Združenem kraljestvu v zadnjih 13 letih danes sklical krizni sestanek odbora za izredne razmere cobra na Downing Streetu.

Premier je po sestanku napovedal odločne ukrepe proti nasilnim izgredom v državi. Kot je dejal, bo ustanovljena "stalna vojska specializiranih policistov" za boj proti nasilnim protestom, poroča britanski BBC.

Zavzel se je tudi za pospešitev postopkov kazenskega pregona. Več osumljencev se je danes že soočilo z obtožbami na sodišču, je povedal Starmer, ki je predsedoval sestanku.

Laburistični premier je prepričan, da je treba izgrednike tudi javno razkriti. »Prosil sem, da se vpletene čim prej poimensko identificira. Občutili bodo vso moč zakona,« je zatrdil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Policija ocenjuje, da so bile povod za izgrede dezinformacije na družbenih omrežjih

Vsakdo, ki spodbuja nasilje na spletu, se bo soočil s »polno močjo zakona«, je opozoril Starmer in dodal, da kazensko pravo velja tako na spletu kot zunaj njega. Vlada pa je medtem opozorila, da ukrepi družbenih medijev za boj proti hujskaškim vsebinam »ne gredo dovolj daleč«.

»Vlada sodeluje s spletnimi platformami, da bi zagotovila, da hitro odstranijo vsebine,« je povedal premierjev tiskovni predstavnik. Minister za tehnologijo Peter Kyle se s podjetji že pogovarja o povečanju ukrepov, je dodal.

Downing Street je ob tem namignil, da spletne dezinformacije, ki spodbujajo nerede na britanskih ulicah, morda krepijo tuji državni akterji.

Policija je minuli konec tedna zaradi nasilja skrajnih desničarjev v mestih po državi, predvsem na severu Anglije, aretirala več kot 150 ljudi. Izgredniki so zažigali vozila in napadli hotele, v katerih so bili nastanjeni migranti. Ob tem so bile tarča tudi mošeje. V izgredih je bilo ranjenih tudi več policistov.

Izgredi so izbruhnili po napadu z nožem prejšnji ponedeljek v mestu Southport, v katerem so umrle tri deklice, več otrok je bilo ranjenih.

Priporočamo