Ukrajina je dobila težko pričakovano prvo pošiljko znamenitih lovcev F-16, so sporočili predstavniki ZDA in Litve. Za koliko teh letal gre, za zdaj ostaja skrivnost. Pošiljajo jih evropske države, do konca leta pa naj bi jih Belgija, Danska, Nizozemska in Norveška dobavile skupaj 80. Z njimi naj bi se ukrajinska vojska lažje branila pred ruskimi napadi z raketami in vodenimi izstrelki, poleg tega bi lahko uničevala sisteme protizračne obrambe S300 na drugi strani fronte. Ni pa še jasno, ali bodo ukrajinski piloti, ki so se urili v zadnjih mesecih v zahodnih državah, lahko že pilotirali letala F-16.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zelo dolgo prosil za ta letala, preden je maja lani ameriški predsednik Joe Biden dal zeleno luč zanje. ZDA naj bi zdaj ta letala evropskih držav opremile s svojimi izstrelki in drugim modernim orožjem.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da letala F-16 ne bodo čudežna rešitev za Ukrajince. »Ta letala bomo sestrelili in ne bodo vplivala na potek bojev,« je rekel. Rusija ima na razpolago več kot 500 modernih vojaških letal, a jih zaradi učinkovite ukrajinske protizračne obrambe zelo redko uporablja.

Različne interpretacije pa sproža poziv Zelenskega, naj predstavniki Rusije, sicer brez Putina, sodelujejo na naslednjem vrhu za mir. Prvi je bil sredi junija v Švici. Finski predsednik Alexander Stubb, ki je sicer zelo na strani Ukrajine, je presenetil z izjavo za Le Monde: »Zdaj je pravi trenutek za pogajanja. Ukrajina in Zelenski sta v veliko boljšem položaju kot pred nekaj meseci, ko ZDA še niso odobrile pomoči in je Evropa še ni poslala. Pogajanja ne pomenijo popuščanja.«

Nekateri analitiki trdijo, da mora biti Kijev pripravljen na pogajanja tudi za ceno izgube dela ukrajinskega ozemlja. Pri tem se sklicujejo na situacijo na bojišču, kjer ima pobudo ruska vojska. Sicer zelo počasi napreduje, tako da je julija osvojila okoli 200 kvadratnih kilometrov ozemlja na vzhodu Ukrajine. Po trditvah britanske vojaške tajne službe ni sposobna za večji prodor, ker so ruski vojaki utrujeni in neizurjeni, pa tudi oficirjev pa nimajo dovolj. Ukrajinska vojska na drugi strani vsaj do konca leta nima pravih možnosti za uspešno ofenzivo.

Putin je vmes podvojil nagrado za prostovoljce na ukrajinski fronti. Vsak bo takoj prejel 400.000 rubljev (4300 evrov), mesečna plača pa znaša 204.000 rubljev. Vsak vojak je dodatno nagrajen za sodelovanje v ofenzivi ali za uničen sovražnikov tank. Predvsem Rusi z revnega podeželja vstopajo v vojsko, da bi svojim družinam zagotovili dostojno življenje. Putin noče razglasiti obvezne mobilizacije, ki je jeseni 2022 povzročila beg številnih mladih iz Rusije. Po trditvah ruskih oblasti je lani 490.000 Rusov podpisalo pogodbo z vojsko, letos zaenkrat 190.000. 

Priporočamo