Devetinpetdesetletna ameriška podpredsednica Kamala Harris pri izbiri svojega podpredsedniškega kandidata ni stavila na »mladost« in v predsedniški dvosed ni povabila guvernerja Pensilvanije, 51-letnega Josha Shapira. Mesto podpredsedniškega kandidata na listi demokratov je namenila nekoliko starejšemu, sovrstniku, 60-letnemu guvernerju Minnesote Timu Walzu. Ta velja prej za del delavskega razreda kot politične elite. Z doslej relativno neznanim demokratskim politikom, ki pa mu je po umiku Joeja Bidna iz predsedniške tekme začel naglo rasti rating med najpomembnejšimi demokratskimi politiki, se namerava potegovati za zmago nad republikanskim dvojcem Donalda Trumpa in J. D. Vancea.

Podpirala naj bi ga tudi nekdanja predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, ključna oseba, ki je na koncu verjetno precej pripomogla k Bidnovemu umiku iz predsedniške tekme, potem ko je bila demokratska stranka že globoko razdeljena glede tega, kako naprej. Da bi bila ironija predsedniške tekme v demokratskem taboru popolna, je bil prav Walz eden tistih demokratskih guvernerjev, ki so po pomislekih o zdravju predsedniškega kandidata Bidna obiskali predsednika v Beli hiši in kasneje ugotavljali, da je Biden dovolj čil in zdrav, da nadaljuje predsedniško tekmo.

Vendarle je Tim Walz takrat dejal, da je zaskrbljen zaradi morebitnega drugega predsedniškega mandata Donalda Trumpa. »Grožnja drugega Trumpovega mandata ni zgolj teoretična opcija za guvernerje. Služili smo namreč, ko je bil predsednik Trump, in grožnja naši državi je takrat bila realna. Trumpovo predsedovanje je predstavljalo kaos in uničenje,« je takrat svaril Walz.

Kamala Harris je najbolj liberalno izbiro v zgodovini države pravkar naredila še bolj liberalno. Tim Walz je radikalec, ki je leta 2020 pustil, da so izgredniki požgali Minneapolis. Sta nevaren duet, ki bo dovolil, da kriminal uniči naše skupnosti.

Steve Scalise, vodja republikancev
v predstavniškem domu

Nobenih volitev še ni izgubil

Glavna naloga Walza bo pridobiti glasove še neodločenih belopoltih volilcev v osrednjem podeželskem delu ZDA, tako imenovanem Srednjem vzhodu. K temu naj bi pripomogla njegova odkrita in razumljiva govorica ter tudi to, da je veren. Čeprav ne izhaja iz države, ki velja za eno od osrednjih bojišč te volilne kampanje, naj bi po ocenah iz demokratske stranke vendarle nagovarjal tudi številne volilce zunaj meja Minnesote. Harrisova z guvernerjem Walzem vseeno tvega, da morda ne bo dobila Pensilvanije, ene najpomembnejših zveznih držav teh volitev za končno zmago, ko mora kandidat za predsedniško mesto zbrati 270 elektorskih glasov. Zmago v Pensilvaniji bi ji skoraj zagotovo prinesel Josh Shapiro. Toda drugi glasovi znotraj demokratske stranke in iz kroga donatorjev so opozarjali, da se je Harrisova dobro odločila. Morda je žrtvovala 19 elektorskih glasov Pensilvanije, toda zaradi zaupanja vrednega Walza naj bi ohranila volilce, ki so te kakovosti iskali pri Bidnu.

Walz izhaja iz Nebraske, kjer se je kot najstnik odločil pridružiti Nacionalni gardi, da bi si z njeno finančno pomočjo ​omogočil študij. V gardi je ostal kar 22 let, zatem pa se je zaposlil kot srednješolski učitelj geografije in ameriškega nogometa.

S politiko se je resneje začel spogledovati šele leta 2004, ko je postal prostovoljec v predsedniški volilni kampanji Johna Kerryja. Dve leti pozneje se je začela njegova pot v profesionalni politiki, kjer nikoli doslej ni izgubil. Leta 2006 se mu je kot predstavniku Minnesote prvič uspelo prebiti v kongres, kjer je služboval kar 12 let. V tem obdobju je veljal za »zmernega« demokrata. Nato je leta 2018 po veliki zmagi nad republikanskim protikandidatom postal guverner zvezne države Minnesote. In čeprav je bil njegov prvi mandat zaznamovan z velikimi nemiri po policijskem uboju Georgea Floyda in ostro republikansko kritiko, zakaj je potreboval kar tri dni, da je na pomoč poklical Nacionalno gardo, je bil leta 2022 vnovič izvoljen s prepričljivo večino.

V svojem drugem mandatu na guvernerskem mestu je uvajal bolj progresivno agendo: brezplačno šolsko prehrano, legalizacijo marihuane, večjo zaščito za ženske, ki se odločajo za splav, ter večje omejitve pridobivanja orožja. Nekoč se je Walz v šali opisal kar z republikanskim besediščem takole: »Kakšna pošast! Otroci jedo in imajo polne želodce, da se lahko učijo. Ženske pa lahko same zase sprejemajo zdravstvene odločitve.« Velja tudi za politika, ki ne bo skoparil z napadi na Trumpa in Vancea, tako kot že doslej, ko ju je opisal kot »skrajno čuden par«. Seveda v republikanskem taboru niso skoparili s kritiko izbire Harrisove. Če so volilci hoteli dokaz, da je podpredsednica liberalka, so ga dobili z njeno izbiro, je denimo ocenjeval republikanski senator Lindsey Graham.

Po predstavitvi takoj na turnejo

Po skupnem nastopu na predvolilnem shodu v Pensilvaniji se Walz s Harrisovo sedaj odpravlja na turnejo po zveznih državah, v katerih se zaradi omahujočih se volilcev utegnejo odločiti letošnje predsedniške volitve. V petih dneh se bosta s Harrisovo v sedmih mestih od Pensilvanije, Wisconsina, Michigana, Severne Karoline, Georgije, Arizone do Nevade potegovala za naklonjenost volilcev.

Preberite še: Harris dobila 99-odstotno podporo za predsedniško kandidaturo

 

Priporočamo