Pilot enega od letal se je pred trkom katapultiral in jo je odnesel brez poškodb. To je potrdil tudi francoski obrambni minister Sébastien Lecornu: Enega od pilotov so našli in je na varnem. Preiskava še poteka. Hvala našim oboroženim silam in policiji, ki so sodelovali pri iskanju in varovanju območja, je Lecornu zapisal na omrežju X.

Inštruktorja in pilota učenca, ki sta bila v drugem letalu, medtem še iščejo. Vsi udeleženi v nesreči so francoske narodnosti, je potrdila vojska. Sicer se v Franciji trenutno usposabljajo tudi ukrajinski piloti, vendar v bazi Cazaux na jugozahodu države in samo na lovcih Alpha-Jet, piše francoski Libération.

V prefekturi Meurthe-et-Moselle, kjer naj bi letali strmoglavili, niso komentirali vzroka in okoliščin strmoglavljenja. Kot so sporočili, bo javnost o vzrokih nesreče obvestila vojska. Oblasti so ob tem pozvale tamkajšnje prebivalce, naj se izogibajo območju strmoglavljenja.

Tiskovna predstavnica francoske vojske je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdila, da sta bili v incidentu udeleženi vojaški letali rafale. Obe nadzvočni letali sta bili iz letalskega oporišča Saint-Dizier. Nesreče z letali rafale so po poročanju AFP sicer redke.

Za prvo velja strmoglavljenje decembra 2007 blizu mesta Neuvic na jugozahodu Francije. V preiskavi so ugotovili, da je bila vzrok strmoglavljenja zmedenost pilota. Preiskovalci so ugotovili, da je pilot postal dezorientiran. Septembra 2009 sta strmoglavili letali rafale, ko sta se po končanem testnem letu vračali na letalonosilko Charles de Gaulle ob obali Perpignana. Pri tem je umrl en pilot.

Priporočamo