V že tako nenavadne ameriške volitve se je zdaj prikradla še ena, kričeče negativna statistika – predsedniški kandidat republikanske stranke Donald Trump je bil že drugič v dveh mesecih očitno tarča poskusa atentata.

Grožnje najvišjim politikom sicer niso nič posebnega in tajna služba jih vsako leto obravnava kot po tekočem traku, a tokrat je drugače, saj je šlo za zelo konkretni dejanji: sredi julija je strelec na shodu v Pensilvaniji Trumpu prestrelil uho, tako da ga je od najhujšega ločilo nekaj centimetrov. V nedeljo pa je moški očitno pol dneva ždel v grmovju v gozdičku igrišča za golf v West Palm Beachu na Floridi in s polavtomatsko puško čakal Trumpa.

Po prvih poročilih gre agentu tajne službe, ki je pregledoval teren pred premikom bivšega predsednika k naslednji luknji, zasluga, da je preprečil morebiten krvavi scenarij, ko je opazil iz grmovja štrlečo puškino cev. Trump je bil takrat oddaljen slabih 300 do 500 metrov. Moški naj bi nanj čakal dvanajst ur – tako vsaj kažejo podatki o lokaciji njegovega mobilnega telefona, sodeč po sodnih dokumentih.

Agenti tajne službe so potem streljali, moški pa je zbežal z avtomobilom svoje hčere. Trump ni bil poškodovan. Nekaj kasneje so moškega ustavili na cesti in mu brez posebnega upiranja nadeli lisice, kot je razvidno na policijskem posnetku. Danes je bil na uvodnem zaslišanju na sodišču na Floridi, ameriška javnost pa je izvedela, da je to Ryan Wesley Routh. Sprva je bil obtožen nezakonite posesti orožja in orožja z zabrisano serijsko številko. Obtožba za poskus atentata morda sledi.

Novačil Afganistance za Ukrajino

Ob iskanju razlogov za njegovo početje so v medijih hitro prišli na dan njegova ne ravno neproblematična preteklost, politična prepričanja ter osebna zgodovina, čeprav konkretni motiv še ni znan. Najbolj so odmevale povezave 58-letnega Routha z dogajanjem v Ukrajini. Očitno je goreč podpornik te države in je po ruskem napadu februarja 2022 tja odpotoval v želji, da bo prostovoljec, a so ga zavrnili zaradi pomanjkanja izkušenj.

Nato naj bi poskušal novačiti druge tujce za boj in obljubljal, da bo v tujsko legijo v državi pripeljal Afganistance, ki so zbežali pred talibanskim režimom. Trdil je, da je kot posrednik povezan z vojaškimi oblastmi v Kijevu, ki pa so to zanikale in trdijo, da so bile njegove ideje blodnjave. Da je šlo za verjetno res naivno početje, nakazuje njegov poziv po družbenih omrežjih Afganistancem, naj mu pošljejo fotografijo svojih potnih listov, da jih bo posredoval naprej ukrajinski strani.

Routh je doma velikokrat prišel navzkriž z zakonom, najhuje leta 2002 v Severni Karolini, ko se je z avtomatsko puško zabarikadiral na podstrešje in se upiral aretaciji, potem ko so ga ustavili zaradi prometnega prekrška. Dobil je pogojno kazen. Večkrat je bil v postopku zaradi izdajanja nepokritih čekov in neplačila davkov, večkrat so ga civilno tožili v povezavi z njegovim podjetjem za krovstvo, ki ga je odprl na Havajih.

Trump obtožuje demokrate

Trump je za dogodek na Floridi obtožil demokrate in retoriko predsednika Joeja Bidna ter podpredsednice Kamale Harris, njegove protikandidatke na volitvah 5. novembra, ker ga označujeta za grožnjo demokraciji.

»Zaradi njune retorike name streljajo, pri čemer sem sam tisti, ki bo rešil državo, ona pa tista, ki jo uničujeta,« je dejal za Fox News Digital. Bela hiša je sprva sporočila, da obsoja vsako politično nasilje, ki da mu ne sme biti mesta v Ameriki, Harrisova in Biden pa sta izrazila veselje, da je s Trumpom vse v redu.

Biden je kasneje dejal, da bi morda morali kadrovsko okrepiti tajno službo, ki varuje domače veljake, tuje državnike na obisku in tudi predsedniška kandidata, a z manjšo ekipo. Trump in republikanci so sicer pohvalili delo tajne službe, ki je bila julija tarča hudih kritik zaradi očitnih napak, ki so napadalcu omogočile streljanje na Trumpa. Zato je kasneje odstopila direktorica tajne službe Kimberly Cheatle, odtlej pa je vršilec dolžnosti direktorja Ronald Rowe. Tudi njega čaka vrsta vprašanj, saj se bo po dogodku na Floridi vnovič zvrstilo več preiskav. 

Priporočamo