Slovesnosti se je udeležila tudi celotna iranska politična elita, vključno z vrhovnim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem in novim predsednikom Masudom Pezeškianom. Hamenej je pred krsto Hanije, prekrito s palestinsko zastavo, opravil molitev za mrtve.

Množica je s skandiranjem »smrt Izraelu« in »smrt Ameriki« izrazila podporo Haniji in Hamasu ter njihovemu uporu proti Izraelu na območju Gaze, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Francoska tiskovna agencija AFP pa izpostavlja, da so slovesnosti v Teheranu potekale v znamenju pozivov k maščevanju smrti Hanije.

Po poročanju AFP so številni zbrani na slovesnosti nosili palestinske zastave in portrete ubitega vodje Hamasa.

Posmrtne ostanke Hanije naj bi po slovesnosti iz Teherana prepeljali v katarsko prestolnico Doha, kjer ga bodo v petek po petkovih molitvah pokopali. Hanija je v zadnjih letih živel v Katarju, ki je ponudil zatočišče političnemu vodstvu Hamasa in tudi posreduje v pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi, kjer je na oblasti Hamas.

Hanija je bil ubit v napadu na rezidenco v Teheranu, potem ko se je v iranski prestolnici v torek udeležil inavguracije novega predsednika Pezeškiana.

Uboj Hanije, za katerim po prepričanju Hamasa in Irana stoji Izrael, in umor enega najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra, ki je bil v torek ubit v izraelskem napadu v Bejrutu, sta sprožila bojazni pred nadaljnjim zaostrovanjem že tako napetih razmer na Bližnjem vzhodu.

Iran, ki velja za pomembnega podpornika Hamasa, je v sredo zagrozil z maščevanjem Izraelu za uboj Hanije. Oblasti v Teheranu so ob smrti političnega vodje Hamasa razglasile tudi tridnevno žalovanje.

Priporočamo