V Združeno kraljestvo je v čolnih prek Rokavskega preliva v prvih šestih mesecih prispelo 13.489 migrantov, kar je za 18 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in največ doslej v tako kratkem času, kažejo podatki notranjega ministrstva v Londonu.

Rekordne številke služijo kot opomin na izziv, ki ga je nova laburistična vlada podedovala od svojih konservativnih predhodnikov, medtem ko je britanska javnost vse bolj zaskrbljena zaradi vprašanja migracij.

Več mest po vsej državi so v zadnjem mesecu pretresli izgredi in nemiri, ki jih je sprva spodbudil napad z nožem na otroke v pristaniškem mestu Southport na severozahodu Anglije. Med udeleženci je bilo pogosto slišati različne slogane proti priseljencem in priseljevanju - vključno s skandiranjem »ustavite čolne«.

Zaustavljanje prihodov s čolni prek Rokavskega preliva je napovedala prejšnja konservativna vlada pod vodstvom Rishija Sunaka, vendar svojih obljub ni izpolnila.

V Združenem kraljestvu so tovrstne prihode uradno začeli šteti leta 2018, ko jih je bilo v prvi polovici leta le 11. Od takrat je po tej poti v državo prispelo več kot 133.000 ljudi - 70 odstotkov je moških, približno petina pa mlajših od 18 let, kažejo podatki britanskih oblasti.

Podatki ob tem kažejo tudi, da je v Združeno kraljestvo letos prišlo manj študentov in zdravstvenih delavcev, kar po navedbah AFP časovno sovpada z uveljavitvijo strožjih vizumskih predpisov. Te je Sunakova vlada napovedala decembra lani in uvedla aprila, da bi omejila rekordno število priseljencev.

Priporočamo