V regiji Herson sta med napadom z brezpilotnikom umrli ženski v avtomobilu, medtem ko je rusko obstreljevanje pristaniškega mesta Odesa terjalo eno smrtno žrtev in osem ranjenih ljudi, so sporočile lokalne oblasti.

V napadu v Odesi sta bili ob tem poškodovani civilni ladji, vključno s tovorno ladjo, ki je plula pod zastavo Palauja in je bila napadena že drugič v dveh tednih, je na omrežju Telegram sporočil namestnik vodje predsedniškega urada Oleksij Kuleba. Dodal je, da je napad poškodoval pristaniško infrastrukturo, tudi skladišče žita.

"Rusi zlasti pred zimo poskušajo oslabiti ukrajinsko gospodarstvo in hkrati ogroziti svetovno prehransko varnost," je danes na spletnem srečanju z evropskimi kolegi povedal ukrajinski zunanji minister Andrij Sibiga.

Ruske sile so danes po lastnih navedbah znova osvojile vas Levadne na južni fronti, eno od od sedmih vasi, ki jih je ukrajinska vojska junija lani med večinoma neuspešno protiofenzivo na tem območju uspela pridobiti nazaj.

Ruske sile že več mesecev zlagoma napredujejo tudi na vzhodu Ukrajine in uveljavljajo premoč nad manj oboroženo in manj številno ukrajinsko vojsko. Na tisoče ukrajinskih civilistov je v zadnjih mesecih zato prebegnilo z območij ob frontni črti.

Tako je tudi v regiji Doneck, potem ko so lokalne oblasti iz ukrajinskega logističnega vozlišča Pokrovsk ob približevanju ruskih sil pospešile evakuacijo prebivalcev.

Priporočamo