Truplo posiljene zdravnice so odkrili 9. avgusta v bolnišnici v Kalkuti, policija pa je storilca že aretirala.

Zdravniki in drugi zdravstveni delavci zahtevajo ukrepanje zoper spolno nasilje, boljše delovne pogoje ter jasnejšo zakonodajo na področju premorov med delom. Zdravniki med stavko obravnavajo le nujne primere, stavko je podprla večina sindikatov zaposlenih v zdravstvu.

Preminulo zdravnico so našli v bolnišnični predavalnici, kamor se je odpravila, da bi si odpočila med 36-urno izmeno. Policija je zaradi suma posilstva in umora pridržala moškega, ki je v bolnišnici pomagal pri razvrščanju čakalnih vrst.

»36-urna dežurna izmena, ki jo je opravljala žrtev, in pomanjkanje varnih prostorov za počitek zahtevata temeljito izboljšanje delovnih in življenjskih pogojev zdravnikov,« je izjavi za javnost dejal predstavnik enega od sindikatov.

Zdravniki zahtevajo tudi uveljavitev krovnega nacionalnega zakona, ki bi zdravstvene delavce zaščitil pred nasiljem.

Protestniki in protestnice policiji v Kalkuti očitajo, da je primer obravnavala neustrezno. 

Indijski premier Narendra Modi se je v četrtek zavzel za kaznovanje tistih, ki izvajajo »pošastna« dejanja nad ženskami.

Spolno nasilje je v Indiji zelo razširjen problem. Leta 2022 so iz države z 1,4 milijarde prebivalcev poročali o povprečno skoraj 90 posilstvih dnevno.

Priporočamo