Večina prebivalcev ogroženih območij osrednjega dela Floride upošteva pozive oblasti k evakuaciji in kolone na avtocestah so bile v torek skoraj nepremične, poleg tega pa je na več kot 1200 črpalkah zmanjkalo goriva.

A drone view shows commuters driving east from the west coast ahead of the arrival of Hurricane Milton, at mile marker 51 on Interstate 75, Florida, U.S., October 8, 2024. REUTERS/Marco Bello

»Gre za vprašanje življenja in smrti in to ni pretiravanje!«  Foto: Reuters

Bela hiša je sporočila, da je zvezna vlada na Milton pripravljena. »To bi lahko bilo najhujše neurje na Floridi v več kot stoletju,« opozarja predsednik Biden. »Gre za vprašanje življenja in smrti in to ni pretiravanje!« 

Uslužbenci Zvezna agencija za posredovanje v izrednih razmerah (Fema) so na območju že pripravili 20 milijonov obrokov hrane in 40 milijonov litrov pitne vode. Vlada je tja poslala tudi vojsko in 300 reševalnih vozil.

Nacionalni center za orkane predvideva, da se bo orkan, ko bo dosegel obalo, nekoliko unesel, vendar naj bi zagotovo povzročil veliko uničenje, in to na območjih, ki so še opustošena po divjanju orkana Helene.

Ukaz za obvezno evakuacijo je zajel pet floridskih okrožij z okrog šestimi milijoni prebivalcev, oblasti pa prebivalce pozivajo, naj ne računajo na to, da se bo orkan umiril. Pričakujejo najmanj 46 centimetrov dežja, do pet metrov visoke valove plime in močan veter s sunki od 180 do 210 kilometrov na uro.

Grafični prikaz napovedi v spodnjem videu:

Orkan se je v torek pomikal po Mehiškem zalivu proti severovzhodu s hitrostjo 17 kilometrov na uro, obalo Floride pa naj bi dosegel v bližini mest Tampa in Sarasota.

Michael Tylenda, ki je bil na obisku pri sinu v Tampi, je dejal, da je upošteval ukaz o evakuaciji: »Če kaj vemo o Floridi, je to, da  lahko umrete, če se ne umaknete na varno, ko vam to ukažejo. Veliko ljudi je tukaj vztrajalo na svojih domovih, na koncu pa so se utopili. Enostavno se ne splača. Hišo je mogoče postaviti na novo in stvari je mogoče spet kupiti, zato je enostavno bolje zapustiti mesto,« je opozoril.

Milton je postal tretja najhitreje rastoča nevihta v Atlantiku, saj je v manj kot 24 urah prerasel iz kategorije 1 v kategorijo 5.

Priporočamo