»Nujno je treba zagotoviti, da bodo ženske imele avtonomijo pri odločanju o rojstvu otrok na podlagi lastnega prepričanja, brez kakršnega koli vmešavanja ali pritiska vlade. Zakaj bi lahko kdo drug odločal o tem, kaj bo ženska počela s svojim telesom? Temeljna pravica ženske do osebne svobode, do lastnega življenja, ji daje pravico, da prekine nosečnost, če to želi,« je zapisala.

Melania Trump v javnosti redko izraža politična stališča, tokrat pa je dregnila v eno od ključnih predvolilnih vprašanj. Ankete kažejo, da ima demokratska kandidatka Kamala Harris pri volivci glede te teme precejšnjo prednost pred Trumpom. Tega se zaveda tudi Trump, ki je stranko prepričal, da so vprašanje splava umaknili s strankarske platforme, potrjene na julijski nacionalni konvenciji.

Trump se obenem hvali, da je imenoval vrhovne sodnike, ki so ukinili pravico do splava po celotnem ozemlju ZDA in jo predali v odločanje posameznim zveznim državam. Obenem pa zagotavlja, da bodo imele ženske pod njegovo oblastjo vse pravice, in občasno kritizira republikanske države, ki potrjujejo drakonske zakone proti splavu.

Za zdaj ni jasno, ali Melania Trump z objavo svojega stališča mesec dni pred volitvami skuša pomagati Trumpu, ki glede podpore med ženskami zelo zaostaja za demokratko Harris.

Priporočamo